Arbejdere hårdest ramt af krisen

Især kortuddannede og lavtlønnede blev skubbet ud af arbejdsmarkedet under finanskrisen.

Da hele den vestlige verden blev ramt af finanskrisen i 2009, blev alle danskere på en eller anden måde påvirket af den nye ’verdensorden’. Men især blev det, der kan kaldes for arbejderklassen, hårdest ramt af alle.

Det dokumenterer en ny bog, Klassekamp fra oven, som er skrevet af forfatteren Lars Olsen i samarbejde med flere af landets førende samfundsforskere.
Via statistikker påviser bogen, at mennesker, der før krisen tilhørte arbejderklassen, blev ramt af arbejdsløshed tre år senere.

I arbejderklassen var 6,2 procent ledige i 2012 – på dagpenge, kontanthjælp eller i aktivering. I overklassen var det 0,9 procent, i den højere middelklasse 2 procent, og i middelklassen 3 procent – hvilket altså var halvt så stor en andel som i arbejderklassen.

Også når det handler om at havne på sygedagpenge eller helt uden for arbejdsstyrken, blev arbejderne hårdest ramt af krisen. 2 procent af arbejderklassen var eksempelvis på sygedagpenge i 2012. I den gruppe, der var næsthårdest ramt, middelklassen, var det 1,1 procent, som kom på sygedagpenge hen over krisen.

Se tema: Ulighed koster