Kronisk syg sendt i arbejdsprøvning i et år

Tidligere pædagogmedhjælper Yvonne Andersen har været i arbejdsprøvning i knap et år til trods for, at hun må tage ekstra smertestillende piller for at klare arbejdet.

1. april har Yvonne Andersen, der er kronisk syg, været i jobprøvning i et år. Først var hun otte måneder i en SFO, og nu er hun i en brugs.

I brugsen skal Yvonne Andersen blandt andet sætte varer op på hylderne til trods for, at en speciallæge på en smerteklinik har frarådet, at hun foretager gentagende bevægelser med armene.

”Min læge er meget imod, at jeg laver sådanne bevægelser, for jeg må ikke få mine arme over skulderhøjde. Det gør, at jeg skal tage flere smertestillende piller,” siger hun til Fagbladet FOA.

Sat ned i kontanthjælp
Yvonne Andersen blev fyret i 2012 fra sit job som pædagogmedhjælper efter længere tids sygefravær. Hun lider af den kroniske sygdom fibromyalgi, der giver smerter i hele kroppen.

Siden sygedagpengene slap op for over et år siden, har hun været på kontanthjælp. Den blev sat ned, da kontanthjælpsreformen trådte i kraft i januar i år, fordi hun bor sammen med sin kæreste.

Læs også: Syg pædagogmedhjælper sat ned i kontanthjælp

Selv om Yvonne Andersen snart har deltaget i jobafprøvning i et år, er hun sat ned fra 10.500 kroner til 6.068 kroner om måneden i kontanthjælp.

Hun er blevet stillet i udsigt, at hun kan få et fleksjob, når kommunen har afklaret hendes sag. Hun ved ikke, hvornår det vil ske. I mellemtiden må hun låne penge i banken for at betale sine regninger.

Jobchef: Et års prøvning normalt
Ifølge jobcenterchef i Middelfart Kommune Per Rasmussen er det ikke er usædvanligt, at folk er i jobprøvning i et år.

”Det nuværende regelsæt markerer meget tydeligt, at vi skal arbejde med udviklingspotentialet så længe, der er et udviklingspotentiale. Vi skal rundt og afprøve folk i flere brancher,” siger han til Fagbladet FOA.

Han medgiver, at det er et problem, at folk, som har en samlever eller er gift får en reduceret eller slet ingen kontanthjælp, mens de er i arbejdsprøvning. Samtidig peger han på, at den nye sygedagpengereform vil sikre, at folk får en ydelse, mens deres sag bliver afklaret.

Syge uden penge
Folk som Yvonne Andersen får dog ikke gavn af reformen. Den træder først i kraft til sommer, og den får ikke tilbagevirkende kraft.

Ifølge Yvonne Andersen har jobcenteret sagt, at hun kan slippe for at komme i en ny arbejdsprøvning, hvis hun tager flere smertestillende piller og holder ud i seks uger endnu i brugsen.

Per Rasmussen kan ikke kommentere hendes sag, men slår helt generelt fast, at jobcenteret ikke skal blande sig i borgerens medicin.

”Det er bestemt ikke daglig praksis i Jobcenter Middelfart. Det er en
lægefaglig vurdering,” siger han.