Ulighed
Det rammer også FOAs medlemmmer, at forskellen på rig og fattig er stigende.
Foto: Colourbox

FOA vil bekæmpe ulighed

Står det til FOA skal stigende ulighed og reformer, der forværrer problemet, være den røde tråd på Folkemødet 2014.

”Sikkerhedsnettet har fået alt for store huller,”, siger FOAs næstformand Mona Striib som forklaring på, at FOA vil gøre noget ekstraordinært ved uligheden i samfundet.

FOAs hovedbestyrelse har på sit april-møde afsat fem millioner kroner til aktiviteter og undersøgelser, der kan sætte spot på den stigende ulighed.

”Uligheden har store konsekvenser for FOAs medlemmer, men vi ser den også som et stort samfundsmæssigt problem,” siger Mona Striib.

Ulighed skal ligeledes være den røde tråd, når FOA i juni stiller op på Folkemødet 2014, som har stor bevågenhed både blandt politikere og medier.

Reformer øger uligheden
Fra 2002 til 2011 blev de fattigste danskere endnu fattigere, samtidig med at indkomsterne steg generelt, og de allerrigeste fik mest. Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE-rådet) fra efteråret 2013.

Og nu fører en række reformer videre ad samme spor.

”Dagpengereformen, hvor mange er røget ud af systemet, kombineret med den gensidige forsørgerpligt i kontanthjælpsreformen, trækker klart i retning af mere ulighed. På sigt vil det også gælde efterlønsreformen,” siger direktør i AE-Rådet Lars Andersen.

Opmærksomhed på enkeltsager
På Folkemødet vil FOA pege på de konkrete skæbner, der kommer ud af den nye lovgivning.

”Det er de rigtigt mange enkeltsager, der skal være øjenåbner”, siger Mona Striib. 

For tidligere hjemmehjælper Christina Helle Christensen kom en reform i vejen for den førtidspension, hun efter otte år med en arbejdsskade og sygdommen fibromyalgi har set frem til. Ifølge hendes seneste arbejdsprøvning kan hun klare et kvarters effektivt arbejde om ugen.

”Jeg føler mig drevet rundt i manegen, og ingen lytter,” siger hun.

Stort fald i førtidspensioner
Førtidspensionsreformen trådte i kraft den 1. januar 2013.

Ifølge en foreløbig opgørelse fra pensionsselskabet PenSam faldt antallet af bevilgede førtidspensioner blandt FOAs medlemmer fra 2012 til 2013 med cirka en tredjedel (34 procent),   

Læs hele Christinas historie