Christina kan arbejde 15 minutter: Tvinges alligevel i job

Man skal påtage sig et arbejde, også når kommunen har bevilget hjælp til de mest enkle opgaver i hjemmet. Sådan ligger landet ovenpå førtidspensionsreformen.

Tidligere hjemmehjælper Christina Helle Christensen, 43 år, kan arbejde effektivt cirka et kvarter om ugen. Det viser hendes seneste arbejdsprøvning, den fjerde på bare halvandet år.

Alligevel fortsætter Køge Kommune på ottende år indsatsen for at få hende i arbejde.

”Men jeg tror ikke, at nogen vil ansætte mig, jeg holder mange pauser og har mange skånebehov,” siger Christina Helle Christensen til Fagbladet FOA.

Arbejdsskade og fibromyalgi
Hun har været syg siden 2005 efter en arbejdsskade, der ødelagde hendes ene skulder.

Og hun lider af sygdommen fibromyalgi, der giver smertende led, træthed og hukommelses- og koncentrationsproblemer.

Hun har været til undersøgelser på arbejdsmedicinsk klinik, og i behandling hos læger fysioterapeuter, reumatologer og akupunktører. Uden at nogen har kunnet hjælpe hende.

Splittet kommune
Køge Kommune har anerkendt hendes problemer og bevilget hjælp til diverse opgaver på hjemmefronten. En hjælp, som Christina dog nu mister. Hun er alene med to sønner, men når den ældste fylder 18 år, er det slut med hjemmehjælpen.

Og Køge Kommunes jobcenter ser tilsyneladende anderledes på Christianas arbejdsevner. Efter en længere periode på sygedagpenge bliver hun visiteret til fleksjob, men kommer aldrig i arbejde. I stedet må hun klare sig på ’ledighedsydelse’  (89 procent af dagpengemaksimum) og gennemgå et stigende antal arbejdsprøvninger.

”Jeg synes godt nok, at de har kørt hårdt på mig det seneste stykke tid. Og jeg forstår ikke, hvorfor jeg skal ud i alle de arbejdsprøvninger, når de ikke bruger beviserne til noget,” siger Christina Helle Christensen.

Ny praksis
Efter førtidspensions-reformen, der trådte i kraft 1. januar 2013, bliver arbejdsprøvninger ikke rigtig brugt til noget, og de kan for eksempel ikke føre til konkret beslutning om førtidspension, forklarer socialrådgiver i FOA-Køge Maria Johnbeck Hekko.

”Det er helt absurd, at Christina har hjemmehjælper og samtidig skal arbejdsprøves. Der skal jo være en reel mulighed for at komme i fleksjob. Men hvem ansætter en person, der arbejder effektivt et kvarter om ugen?”

Brug for ro
Maria Johnbeck Hekko mener, at det er reformen, der har låst situationen for Christina. Nu kan man nemlig ansætte i fleksjob på meget lave timetal.

”Efter de gamle regler ville hun have fået førtidspension. Før reformen sagde man, at fleksjob typisk lå på mellem 12 og 20 timer, for ingen ville ansætte på timetal herunder.”

Christina Helle Christensen har ikke brug for førtidspensionen af økonomiske grunde, for så vil hun bare få nedsat andre ydelser.

”Men jeg har brug for noget ro. Usikkerheden kan godt forværre sygdommen mentalt.”

Læs også: FOA vil bekæmpe ulighed