Kærestepar. Kvinde i forgrunden. Mand i baggrunden.
Yvonne Andersen er blevet sat ned i kontanthjælp, fordi hun bor sammen med sin kæreste og skal forsørges af ham efter de nye regler.
Foto: Heidi Lundsgaard

Syg pædagogmedhjælper sat ned i kontanthjælp

En sygemeldt pædagogmedhjælper er blevet sat ned i kontanthjælp. De nye regler gør, at hun skal forsørges af sin samlever, selv om han er arbejdsløs og hun er i et jobafklaringsforløb.

Opdateret 5. februar 2014.

Yvonne Andersen er blevet sat 4.432 kroner ned i kontanthjælp, efter den nye kontanthjælpsreform for alvor slog igennem ved udbetalingen for januar måned.

Tidligere modtog Yvonne Andersen 10.500 kroner om måneden i kontanthjælp før skat. Efter den nye reform modtager den tidligere pædagogmedhjælper nu 6.068 kroner. Når skat og AM-bidrag er betalt, bliver det til 5.807 kroner på kontoen.

50-årige Yvonne Andersen er blevet sat ned i kontanthjælp, fordi hun bor sammen med sin kæreste Børge Pedersen. Efter de nye kontanthjælpsregler skal kærestepar forsørge hinanden.

”Det hænger på ingen måder sammen. Børge hverken kan eller vil forsørge mig. Jeg kan ikke se anden udvej, end at jeg bliver nødt til at flytte fra Børge,” siger Yvonne Andersen til Fagbladet FOA.

Ingen hjælp til bolig
Hun gik mandag op til Middelfart Kommune for at høre, om de kunne hjælpe hende med en bolig.

”De sagde, at de ikke havde nogen boliger til rådighed. De havde kun plads på krisecenter til voldsramte eller i forsorgen,” siger hun.

I første omgang var Yvonne Andersens kontanthjælp forsinket fredag, fordi Middelfart Kommune var bagud med beregningerne.

Læs også: Nu mister kærestepar kontanthjælpen

Kæresten er på dagpenge
Yvonne Andersen og Børge Pedersen bliver ramt af reglerne, til trods for at Børge Pedersen igennem de sidste par måneder har været på dagpenge. Han er gartnerimedarbejder, men henover vinteren har der ikke været arbejde nok i gartneriet.

De nye stramninger af kontanthjælpsreglerne tager heller ikke højde for, at Yvonne Andersen er sygemeldt med stærke smerter.

Hun blev fyret fra sit arbejde som pædagogmedhjælper i en stor institution, fordi hun blev syg med fibromyalgi igennem mere end et år.

”Jeg kunne ikke passe mit arbejde på lige fod med de andre. Jeg kunne ikke sidde for længe ad gangen med børnene, og jeg kunne heller ikke skifte en ble,” fortæller hun.

Syg uden ret til sygedagpenge
Inden hun blev fyret, havde hun været delvist raskmeldt, og institutionen havde forsøgt at finde andet arbejde til hende i køkkenet, men det kunne Yvonne Andersen heller ikke holde til.

I starten fik Yvonne Andersen sygedagpenge, men retten til sygedagpenge udløb efter 52 uger. Siden 1. december 2012 har hun derfor været henvist til kontanthjælp, som nu er sat yderligere ned.

”Jeg føler mig så snydt og dårligt behandlet. Jeg har altid arbejdet og har ikke tidligere fået hjælp nogen steder fra. Jeg havde aldrig troet, at jeg ville blive så dårligt behandlet, hvis jeg blev syg,” siger hun.

Yvonne Andersen bliver heller ikke hjulpet af, at politikerne på Christiansborg har vedtaget en ny sygedagpengereform, for den træder først i kraft til sommer.

På smertestillende piller
Siden Yvonne Andersen røg på kontanthjælp i slutningen af 2012, har hun været i virksomhedspraktik på et plejecenter i otte måneder og i arbejdsprøvning i en SFO igennem yderligere ni måneder.

For tiden arbejder hun 12 timer om ugen i en brugs som led i et jobafklaringsforløb, der skal afklare om Yvonne Andersen er berettiget til et fleksjob.

”Jeg må tage 10-12 smertestillende piller om dagen for at hænge sammen og tager beroligende for at kunne sove om natten. Min læge har sagt, at det er helt tosset, at jeg skal fylde varer op i en butik, når jeg har smerter i hele kroppen,” siger Yvonne Andersen.

Afventer aktindsigt
Fagbladet FOA har forsøgt at få aktindsigt i, hvordan Middelfart Kommune har regnet sig frem til, at Yvonne Andersen skal sættes ned i kontanthjælp, til trods for at hendes samlever Børge Pedersen modtager dagpenge.

Beregningsgrundlaget fremgår ikke af udbetalingen, men i beregningerne indgår eksempelvis også, at Børge Pedersen har et hus.

Borgerrådgivningschef i Middelfart Kommune Helle Bertelsen har ikke ønsket at kommentere den konkrete sag.