Pressemeddelelse

FOA frygter: Regeringen og de borgerlige finder sammen

Fagforbundet FOA er glad for, at finansminister Bjarne Corydon i dag afviser, at en kommende vækstaftale vil indeholde mere automatisk udlicitering af blandt andet børnepasning og ældrepleje. Men FOA er alligevel bekymret for, at regeringen og de borgerlige vil finde sammen om flere private løsninger.

Venstre og Konservative vil nu have sat fart på udlicitering af kernevelfærden, og de vil have det til at indgå i de kommende forhandlinger med regeringen om en vækstpakke.

”Det er helt klart, at Venstre og konservative går efter at veksle velfærd til skattelettelser, og et af midlerne skal være flere private leverandører til den nære velfærd. Det handler tydeligvis om en ideologi, hvor private løsninger pr. definition er bedre end fællesskabets,” siger Dennis Kristensen, formand for FOA.

Hovedløse eksperimenter
Han undrer sig over politikernes iver efter, at øge udliciteringen af centrale offentlige velfærdsområder.

"Produktivitetskommissionens netop offentliggjorte rapport opfordrer til mere konkurrenceudsættelse af velfærden, men erkender samtidig, at der ikke findes belæg for, at private løsninger vil betyde bedre kvalitet og færre omkostninger. Vi ved med andre ord ikke, om brugerne får bedre eller dårligere velfærdsydelser eller om skatteyderne kommer til at betale mere eller mindre til velfærden,” siger Dennis Kristensen og fortsætter:

”Men vi ved, at udlicitering betyder mere bureaukrati og kontrol, hvor varme hænder veksles til kolde. Det faktum lader Venstre og de Konservative sig åbenbart ikke forstyrre af. Det er ganske enkelt uansvarligt og hovedløst på denne måde at omdanne velfærden til et eksperimentarium for udokumenterede løsninger. Det er at gamble med børn, ældre og udsatte borgere.”

McKinsey er ikke for sjov
Finansminister Bjarne Corydon har i dag været ude og afvise Venstre og Konservative krav om flere private leverandører til offentligt velfærd, men det overbeviser ikke FOA-formanden:

”Jeg er stadig bekymret over finansministerens ageren. Når ministeren bruger millioner på at få et konsulentfirma som McKinsey til at komme med konkrete forslag til, hvordan udlicitering kan fremmes, så gør han det næppe for sjov. Det handler om at få et stort firma til at blåstemple mere udlicitering. Jeg håber, at regeringen, når den snart indleder forhandlinger om en ny vækstpakke, holder fast i den seneste melding om, at regeringen ikke vil gennemføre mere tvang overfor kommunerne til at sende de centrale velfærdsområder i udbud,” siger Dennis Kristensen.

Vis tillid til ansatte
Formanden for FOA opfordrer i stedet politikerne til at vise offentligt ansatte langt mere tillid og samtidig afskaffe bureaukratiet.

”Vi kan sagtens beslutte, at de ældre og vores børn ikke er noget, vi vil eksperimentere med. Jeg tror rigtig mange er glade for, at det offentlige tager ansvaret for de områder. Og i stedet for at mistænkeliggøre offentligt ansatte for at være ineffektive, så burde politikerne lytte til dem og gå i gang med at lave konkrete afbureaukratiseringstiltag. Det vil uden tvivl frigive flere ressourcer til velfærd, hvis detailstyring og unødige registreringer afskaffes, og det vil ikke mindst give de ansatte bedre mulighed for at levere velfærd i verdensklasse," siger Dennis Kristensen.