Kvinde med rengøringsvogn
Flere af medarbejderne oplevede ubehagelige episoder med ledelsen i det private rengøringsfirma Alliance Plus, som overtog rengøringen efter udlicitering. Personen på billedet optræder ikke i artiklen.
Foto: Jørgen True

Ansat i privat rengøring: Jeg arbejder gratis

Da firmaet Alliance Plus overtog rengøringen på Brøndbyøster Skole, varslede de medarbejderne 85 procent ned i tid.

I juli 2013 overgik rengøringen på Brøndbyøster Skole til firmaet Alliance Plus – Danmarks tredje største rengøringsfirma.

Det fik store konsekvenser for medarbejderne: Alliance Plus varslede en deltids- og 12 fuldtidsmedarbejdere ned i tid til ni en halv time om ugen. Langt de fleste sagde nej, og de få, der sagde ja tak, kunne derfor få flere timer.

Serpil Aktas har arbejdet som rengøringsassistent på skolen i syv år, og hun valgte at blive, da Alliance Plus tilbød hende 30 timer. Men den 31. marts i år stopper hun, fordi arbejdet er for hårdt.

”Jeg gav det en chance, men jeg er helt smadret, når jeg kommer hjem. Jeg arbejder to timer gratis hver dag for at kunne nå mit område, og hele skolen er møgbeskidt,” siger hun til Fagbladet FOA.

Trusler om dårlige anbefalinger
Fagbladet FOA har talt med flere af de tidligere ansatte, som arbejdede under Alliance Plus ind til deres opsigelse. De havde svært ved at vænne sig til tonen fra deres mellemleder.

”Han råbte, at hvis vi ikke ville have arbejde, kunne vi bare gå. Tit sagde han også, at hvis ikke vi gjorde arbejdet godt nok, så ville han fortælle vores nye arbejdsgiver det, hvis vi engang fik et andet job,” forklarer en kilde, som ønsker at være anonym.

Hun fortæller også, at hun kun har fået løn for én times rengøring efter en weekend med hovedrengøring lige inden skolestart i august.

Bange for mellemlederen
Heidi Ravn er en af de rengøringsassistenter, der sagde nej til at arbejde for Alliance Plus. Hun nåede dog at få et indtryk af mellemlederen, inden hendes opsigelsesvarsel udløb. Hun måtte også stå model til trusler om dårlige anbefalinger, hvis ikke hun gjorde jobbet godt.

”Jeg var den eneste, der turde sige ham imod. De andre var bange for ham, fordi hans udstråling var så negativ,” forklarer hun.

Fagbladet FOA har talt med den omtalte mellemleder. Han ønsker ikke at få sit navn frem eller at kommentere på kritikken.

Fagforening: Timetallet er for lavt
Da rengøringen hørte under Brøndby Kommune, blev der gjort rent i 75 timer om dagen. Men da Alliance Plus kom til og varslede medarbejderne 85 procent ned i tid, skulle der kun gøres rent i knap 21 timer om dagen.

Ifølge Mimi Bargejani, næstformanden for KLS - fagforeningen for nogle af medarbejderne - har Alliance Plus et forklaringsproblem.  

”Alliance Plus har sendt os deres arbejdsplaner, og arealet der skal gøres rent, er det samme som under kommunalt regi. Det er en fuldstændig vanvittig nedskæring,” siger hun til Fagbladet FOA.

 Læs mere i Fagbladet FOA: 437 klager efter udlicitering

Læs også Kommune vil stoppe uhumsk skole-rengøring