Hånd med blå gummihandske holder i håndtaget til en rengøringsvogn
Produktivitetskommissionen anbefaler mere udlicitering af rengøring. Men flere institutioner er utilfredse med den kvalitet, som private rengøringsfirmaer leverer.
Foto: Jørgen True

Kommission lovpriser skræk-rengøring

To af eksemplerne på succesrig udlicitering af rengøring fra regeringens Produktiviteteskommission holder ikke i virkeligheden. FOA anklager kommissionen for vildledning.

”De magtede ikke at løfte opgaven, og vi oplevede en nedadgående standard, hvor skidt stille og roligt hobede sig op,” siger Michael Sørensen til Fagbladet FOA.

Han er tillidsrepræsentant for servicelederne på skoleområdet i Aarhus og arbejder til daglig på Rosenvangskolen. Her har man for nylig opsagt kontrakten med det private rengøringsfirma Compass Group. 

I følge regeringens Produktivitetskommission, som anbefaler mere udlicitering, skulle netop skolerengøringen i Aarhus være et godt eksempel på, at man kan spare op til 54 procent uden at gå på kompromis med kvaliteten.

Spare mange penge
I en folder med den seneste rapport bliver udliciteringen af rengøring i 10 kommuner herunder Aarhus fremhævet.

Kommissionen skriver:

"Det viser sig, at der i alle kommunerne er høstet besparelser på mellem 13 og 54 procent. Kvaliteten af rengøringen er enten den samme som før eller bedre. Konkurrence om opgaven har altså øget produktiviteten”.

Dumper prisen
Det billede kan Michael Sørensen slet ikke genkende, og det bliver bekræftet af, at 15 ud af 40 skoler siden 2012 er stoppet med at bruge Compass Group. Det private firma har fået flere klager over kvaliteten og påtaler for at misligholde opgaven.

”De havde jo dumpet prisen helt vildt. En besparelse på 54 procent er ikke realistisk. Og da jeg fik at vide, at deres medarbejdere havde syv minutter til at gøre et klasseværelse rent, så vidste jeg, at det ville være umuligt at gøre ordentligt,” siger Michael Sørensen.

Han mener, at kvaliteten var markant bedre, da kommunen havde sit eget personale til gøre rent på skolerne.

Slut med private firmaer
Struer er en anden af de 10 kommuner, som kommissionen henviser til. Her har 40 institutioner haft udliciteret rengøringen til private firmaer siden 2011. Men i 2013 har kommunen før tid opsagt samtlige aftaler med det private rengøringsfirma Kongsvang, fordi kvaliteten har været under al kritik.

”Rengøringskvaliteten var så dårlig, at skolelederen overvejede at lukke skolen, fordi vi frygtede, at det ville være sundhedsskadeligt for børnene. Toiletterne var uhumske, og det lugtede af urin,” siger Freddy Kristensen, teknisk serviceleder på Struer Østre Skole og tillidsrepræsentant for servicelederne i kommunen.

Nu har Struer kommune hjemtaget rengøringen for samtlige 40 institutioner og fast kommunalt ansat personale står for rengøringen.

”Vi kan mærke, at kvaliteten er blevet forbedret efter, at der nu kommer fast personale,” siger Freddy Kristensen.

FOA: Kommission vildleder
Formand for FOA, Dennis Kristensen, mener det er dybt problematisk, at Produktivitetskommissionen lovpriser udliciteringseksemplerne fra Aarhus og Struer med besparelser på helt op til 54 procent.

”Det er ren og skær vildledning. Og jeg kan simpelthen ikke forstå, at skatteborgerne skal betale for en dyr kommission, som så får skræk-eksempler til at fremstå som guldæg. Det er helt vildt, og jeg kan ikke lade være med at tænke, at det er bestilt arbejde, som skal blåstemple øget udlicitering af offentlig velfærd,” siger han.