Pressemeddelelse

FOA til kamp mod ulighed i sundhed

Uligheden i sundhedsvæsnet løses ikke ved, at alle skal behandles lige – tværtimod – der er brug for positiv særbehandling af de ”sundhedsfattige”. Sådan lyder en af de opsigtsvækkende konklusioner i FOAs sundhedspolitiske udspil.

Har du en kort uddannelse, og arbejder du inden for den offentlige sektor, så bør du være bekymret. For statistikken viser, at så vil du blive mere syg, blive langsommere rask og dø tidligere end hvis du har en længere uddannelse og arbejder inden for det private.

” FOA har indsamlet en omfattende dokumentation, der viser, at hvis man er kortuddannet  – det vil typisk sige FOA-medlem – så koster det i levetiden og sundheden”, siger Dennis Kristensen, forbundsformand for FOA.

Han peger på, at der i dagens Danmark er en så stor skævdeling i sundhedssystemet, at der reelt er tale om en opdeling i sundhedsfattige og sundhedsrige i dagens Danmark.

Og den skævdeling ønsker FOA med et nyt sundhedsudspil at ændre på – blandt andet med et forslag om, at der for de sundhedsfattige skal ydes positiv særbehandling.

” Det handler om at sundhedsvæsenet skal bruge mere tid på dem, der har de laveste forudsætninger eller mangler overskud til selv at finde vej gennem sundhedsjunglen.”

Blandt FOA-medlemmer er der adskillige eksempler på, at man føler sig dårligt behandlet som syg eller pårørende i mødet med sundhedsvæsenet.

”Vores medlemmer tager hånd om de syge på hospitaler, plejehjem og på psykiatriske afdelinger, men paradoksalt nok bliver de mere syge og modtager ikke altid selv samme behandling og omsorg, som de er med til at give andre.”

Udspillet ”Sundhed for alle” er dannet på baggrund af en række undersøgelser, som FOA har samlet i samarbejde med Sundhedsmedierne ApS. Her bekræfter flere sundhedsfaglige eksperter i toppen af systemet, at sundhedsvæsenet selv bidrager til uligheden.

Men den omfattende dokumentation viser også, at forebyggelse i dag foregår i blinde.

”I dag bliver sundhedssystemets succes målt på antal af behandlinger. Vi burde nå derhen, hvor det ikke er antal af behandlinger der er succeskriteriet – men antal af undgåede behandlinger,” siger Dennis Kristensen og fortsætter:

”Jeg vil på det kraftigste opfordre politikerne til at vende bøtten og tænke nyt, for der er også en langsigtet økonomisk gevinst at hente blandt andet ved at øge indsatsen på forebyggelse, så jeg håber, de vil lytte til nogle af de forslag, vi er nået frem til. ”

Læs FOAs samlede sundhedspolitiske udspil og anbefalinger og download rapporter og undersøgelser på linket til højre.