FOA-formand om rapporten fra Lønstrukturkomitéen: ”Vi har en ligelønsudfordring”

Efter halvandet års arbejde har den nedsatte lønstrukturkomité tirsdag formiddag præsenteret sine konklusioner. I videoen ovenfor forklarer forbundsformand i FOA Mona Striib de mest iøjnefaldende punkter i rapporten og peger blandt andet på, at kvindedominerede fag lønnes lavere end fag med mange mænd.

”Når fag er befolket af mere end 70 pct. kvinder, så er lønnen notorisk lavere, end hvis fagene er befolket med 70 pct. mænd. Det er helt tydeligt, at vi har en ligelønsudfordring,” siger Mona Striib.

Hun understreger, at der er mange vigtige konklusioner i Lønstrukturkomiteens rapport, men at udfordringen med ligeløn er den allervigtigste.

Og der har været sagt og skrevet meget om det arbejde, den tidligere regering satte i gang i forlængelse af sygeplejerstrejken i sommeren 2021. Men hvorfor er Lønstrukturkomiteens rapport egentlig vigtig for FOAs medlemmer? Det sætter Mona Striib ord på i videoen.

”Den giver et fælles vidensgrundlag om, hvor faggrupperne er placeret i forhold til deres erhvervserfaring, uddannelse og ledelsesansvar. Det er vigtig viden, når vi skal argumentere for, hvorfor der er nogen, vi skal give et særligt løft,” siger hun.

Rapporten skal bruges som indspil til efterårets trepartsforhandlinger, hvor de tre mia. kroner som regeringen har afsat, skal fordeles mellem grupper af offentligt ansatte. Selvom der peges på, at mange af FOAs faggrupper lønmæssigt ligger i den lave ende, maner Mona Striib til tålmodighed blandt FOAs medlemmer.

For Lønstrukturkomiteens rapport udpeger ikke, hvem der skal have et lønløft, og hvem der ikke skal. Den belyser blot, hvilke faggrupper der har henholdsvis lav, passende og høj løn i forhold til tre faktorer; erhvervserfaring, uddannelse og ledelsesansvar.

Men Mona Striib hæfter sig også ved et par andre konklusioner i rapporten. Fx påpeger hun vigtigheden i at tage højde for genetillæg, når man skal sammenligne løn mellem faggrupper, for det spiller altså en rolle, om man arbejder klokken 14 om eftermiddagen eller klokken to om natten.

Og så mener hun, at skævheden i lokalløn er værd at hæfte sig ved:

”Vi kan se, når vi kigger på lokalløn, at de grupper, der i forvejen ligger pænt i lønhierarkiet, det er dem, der får mest ud af lokalløn,” siger forbundsformanden og pointerer, at det omvendte gør sig gældende for mange af FOAs faggrupper; de ligger langt nede i lønhierarkiet og får samtidig mindst ud af lokalløn.

Her kan du få svar på en række spørgsmål om Lønstrukturkomiteens rapport