Ny millionpulje målrettet akutberedskaberne

Sundhedsstyrelsen har oprettet en pulje på 276,6 millioner kroner målrettet akutberedskaberne

En ny pulje på 276,6 millioner kroner over en 4 årig periode skal styrke akutberedskaberne. Puljen er oprettet af Sundhedsstyrelsen som opfølgning på styrelsens egen 10-årsplan med fokus på nye behandlingsmuligheder, teknologi, og øgede kompetencer til ambulancebehandlere og paramedicinere. Midlerne kan søges af regionerne. I FOA hilser man initiativet velkommen.

”Vores medlemmer er ambitiøse og vil gerne lære nyt og mere, have flere kompetencer og kunne afslutte flere patienter som de f.eks. fik mulighed for under pandemien,” siger Reiner Burgwald, sektorformand for Teknik og Servicesektoren i FOA

”I FOA har vi tillid til, at regionerne, i tæt samarbejde med vores tillidsvalgte, kan vurdere muligheder og behov for at ansøge puljen, og sikre at initiativerne har et strategisk sigte til gavn for borgerne og sundhedsvæsnet.”

Opgaven er at fastholde og uddanne
Han understreger, at den helt store udfordring er at fastholde de ansatte og sikre, at der uddannes tilstrækkeligt med nye ambulancebehandlere.

”Det vil være puljens akilleshæl. Gode intentioner gør det jo som bekendt ikke. Men puljen og fokus på øgede kompetencer vil kunne bidrage til at fastholde de ansatte i beredskaberne,” mener Reiner Burgwald.

FOA har foreslået, at uddannelsen til ambulancebehandler ændres fra at være en erhvervsuddannelse til at blive en professionsuddannelse på niveau med en række andre sundhedsfaglige uddannelser.

”Det gør vi præcist for at imødekomme de behov og krav som Sundhedsstyrelsen har som begrundelse for etableringen af denne pulje: Langt bedre behandlingsmuligheder end tidligere, og meget større pres på 112 og beredskaberne. Der er behov for flere ambulancer og akutbiler, men uden kvalificeret mandskab, bliver det ikke til noget,” fastslår Reiner Burgwald.

”Vi håber at politikerne – også i den aktuelle valgkamp – lytter til de ønsker og behov der er for at styrke sundhedsvæsnets præhospitale område, og vil tage vores anbefalinger om at styrke uddannelsen til sig, og gøre det til konkret handling, når en ny regering er dannet.”