Kristian Gaardsøe ved den ordinære generalforsamling i FOA Nordjylland
Formand Kristian Gaardsøe ved den ordinære generalforsamling i FOA Nordjylland
Foto: Inge-Marie Krøier

Læs beretning fra den ordinære generalforsamling i FOA Nordjylland

Vi har de sidste to år arbejdet på ryggen af corona. Specielt i 2021 har vi kunnet mærke, at det var svært at komme helt op i gear igen. Vi oplevede en del aflysninger af arrangementer og andre faglige tiltag.

Hvorimod 2022 da nok må siges at være ret modsat. Der er virkelig kommet gang i aktiviteter i fagforeningen og ude i samfundet.

Så pludselig var vi vidne til den russiske invasion og krig med Ukraine. Nu oplevede vi noget, vi ikke havde forestillet os - nemlig krig i Europa.

Krigen har ikke kun præget de to lande, som er i krig, men jo også hele verdenen. Vi har oplevet en galoperende inflation med prisstigninger på varme, gas og el. Voldsomme prisstigninger på næsten alle fødevarer, hvilket har betydet, at flere har måttet gå fra hus og hjem.

2022 blev krisernes år. Energikrise, finanskrise, reformkrise, regeringskrise osv.

I FOA Nordjyllands repræsentantskab har vi selvfølgelig drøftet, hvad vi kunne gøre for at holde hånden under dem, der lider mest - såvel krigsofrene, flygtningene, men også de af FOA’s medlemmer som har haft svært ved at få hverdagen til at hænge sammen.

Vi vedtog en inflationspakke, hvor vi dels gav tilskud ift. de arrangementer, som var aktuelle på daværende tidspunkt. Eksempelvis gjorde vi det gratis for medlemmers børn at deltage i juletræsfesten.

Vi oprettede vejledende aktiviteter, hvor fagpersoner kunne give gode økonomiske råd m.m. I en længere periode ansatte vi en ukrainsk flygtning.

Så vi har forsøgt at bidrage i denne svære tid.

Medlemsorganisering
Medlemsorganisering er det vigtigste for fagforeningen og jer som medlemmer. Vi nærmer os desværre 50% organisering på flere af vores overenskomstområder og på elevområdet. Det er skidt, når vi skal kunne påberåbe os retten til at tegne overenskomster.

Som vi beskriver i den skriftlige beretning, arbejder alt for mange på vores områder med forhandlede overenskomster uden at være organiseret. Det er både træls og ærgerligt, at så mange lever på nas.

Det skal vi have rettet op ved også i fremtiden at bruge mange resurser på mere af det, som vi allerede gør.

Vi møder op på erhvervsskolerne og UCN. Vi sidder repræsenteret i erhvervsskolernes bestyrelse og i de lokale uddannelsesudvalg.

Vi er på besøg på udvalgte arbejdspladser og i tillidsvalgtes netværk. Vi holder onlinemøder med nye medlemmer og laver kurser for tillidsrepræsentanterne og arbejdsmiljørepræsentanterne i organisering og fastholdelse.

Desuden deltager vi i et projekt sammen med forbundet, hvor der ringes til dem, der enten er i restance eller ønsker sig væk fra FOA.

Som sagt går der tusindvis af potentielle medlemmer på arbejdspladserne, som FOA Nordjylland dækker. Det må være muligt, at vi kan gøre det bedre.

Det er sammen vi gør forskellen.

Tillidsvalgte og relationsarbejdet
For at kunne klare alle de opgaver som fagforeningen skal varetage, skal der samarbejdes.

Vi har arbejdet hårdt på at skabe gode relationer med de tillidsvalgte i FOA Nordjylland. Det har været en fornøjelse at se den entusiasme, de tillidsvalgte går ind i fagforeningsarbejdet med - også når det gælder medlemsorganiseringsarbejdet.

Stor tak for det.

Vi skal i den kommende periode forsøge at øge samarbejdet mellem os i fagforeningshusene og jer tillidsvalgte tæt på medlemmerne, tæt på arbejdspladserne.

Tillidsrepræsentanternes rolle vil også komme til debat på den kommende kongres i FOA i november måned.

Her skal vi drøfte, hvordan vi får tillidsrepræsentanterne tættere på overenskomstforhandlingerne og hvordan vi får tillidsrepræsentanterne ind i et formaliseret lokalt demokrati og lokal struktur.

Det sidste kender vi i vores egen struktur i FOA Nordjylland.

Og så skal vi drøfte og planlægge, hvordan vi sikrer alle FOA’s medlemmer repræsenteret af en tillidsrepræsentant. Sidst men ikke mindst skal vi drøfte vores tilbud til tillidsrepræsentanterne og arbejdsmiljørepræsentanterne om læring og opkvalificering.

OK23
Overenskomstforhandlingerne om OK23 blev en sej kamp med arbejdsgiverne.

Da FOAs medlemsgrupper på private overenskomster ikke omfatter ret mange medlemmer, blev det først vores tur til at forhandle, da de store områder var færdigforhandlede. Det betyder blot, at vi kunne forvente det samme, som de andre fagforeninger havde opnået.

Hvad var det så over de næste to år:

  • Generelt lønstigninger på 6 kr. i 2023 og 5,75 kr. i 2024
  • Stigninger på genetillæg på 4,5% og 3,5%
  • Særlig opsparing hæves med 2% til 9%
  • Pension større arbejdsgiverbetaling, mindre arbejdstagerbetaling 2%
  • Uddannelsesret med sædvanlig løn for ufaglærte
  • Forbedrede forhold for tillidsrepræsentanterne
  • Bedre barselsregler
  • Forbedrede arbejdsmiljøtiltag 

Alt i alt et godt resultat som FOA’s hovedbestyrelse med stort flertal anbefalede.

Nærmest sammenlignelig med afstemningen, som afsluttedes i sidste uge og resultatet blev at 84,6% stemte ja. Lidt over landsgennemsnittet, men et klart resultat.

OK24
I forhold til overenskomsten på det offentlige område er arbejdet allerede i gang. Køreplanen er, at der indsamles overenskomstkrav via fagforeningerne og tillidsrepræsentanterne før og lige efter sommerferien. De sektoransvarlige og formanden kommer rundt i kommunerne og regionen i samarbejde med kommunenetværkene og regionsnetværket til møde for medlemmerne, hvor vi drøfter overenskomstkrav til OK24.

Herefter går kravene til FOA Nordjyllands repræsentantskab til prioritering samt fremsendelse til Hovedbestyrelsen (HB), som udtager FOA’s krav. Disse sendes videre til FF (forhandlingsfællesskabet) og derfra videre til Arbejdsgiverne i Danske Regioner og KL (Kommunernes Landsforening).

Hvordan mon så det kommer til at gå.

Det kan være svært at spå om, men - et er klart - fagbevægelsen er ikke speciel godt samlet pt.

Jeg håber på og opfordrer fagforeningerne til at enes og samle sig om vigtige krav fra medlemmerne i stedet for at fortsætte monofaglige og fagegoistiske fagkrige.

De eneste, som vinder på det, er arbejdsgiverne.

Hvad tegner sig af krav fra FOA’s medlemmer?

Vi har stadig en vigtig dagsorden i ligeløn og ligestilling samt lønstigninger i kroner og øre fremfor procenter. Krav som dog har svært ved at samle fagbevægelsen.

Ellers vil kravene kredse om løn, løn og løn samt arbejdsmiljø, arbejdstid og uddannelse.

Vi har hørt fra arbejdsgiverne i KL og Danske regioner. De taler om differentieret lønudvikling. På dansk betyder det, at de vil favorisere de faggrupper, som de mener at have mest brug for - i regionerne lægerne og sygeplejerskerne - i kommunerne sosu-personalet. De ønsker fortsat stor opmærksomhed på fleksibilitet. Alt der kan mindske arbejdsudbuddet såsom mere frihed og andre ordninger som mindsker arbejdstimerne, har de ingen fidus til.

Alt sammen noget I som medlemmer får mulighed for at præge i nærmeste fremtid.

Kongres 23
FOA holder kongres 20.-23. november 2023 i AKKC i Aalborg.

Her skal de delegerede tage stilling til, hvilke forandringer der skal til for at kunne videreføre FOA som en stærk, lokal funderet fagforening i fremtiden.

Konkret skal der tages stilling til omdannelse af sektorerne, så vi fortsætter med tre sektorer centralt. Vi skal vedtage fællesskabsløsninger mellem forbund og de lokale fagforeninger med henblik på at kunne spare penge, så kontingentstigning undgås. Så skal vi naturligvis også have valgt den politiske ledelse på kongressen og sektorernes årsmøde, som er integreret i kongressen.

Sidst men ikke mindst skal vi have vedtaget FOAs målprogram, hvor vi sætter linjen for hvad og hvordan FOA skal agere i nærmeste fremtid frem til næste kongres. 

A-kassens udflytning
Forbundets hovedbestyrelse besluttede i 2022 at ændre på A-kassens fysiske placering i FOA. Hidtil har der været A-kassebetjening i alle faglige afdelinger i FOA. På nuværende 32 steder.

På grund af økonomiske udfordringer med at drive A-kassen på den måde vi er vant til, besluttede HB en ny struktur byggende på regionskontorer i stedet. En ærgerlig beslutning, men også en nødvendig beslutning.

Det betyder, at vores a-kasse fraflytter vores lokale fagforeningshuse fra 1. januar 2024. FOA’s A-kasse i Nordjylland bliver placeret i Aalborg, nærmere bestemt i Vestbyen.

Nyt fagforeningshus
Vi har igennem de seneste fem år arbejdet på at finde et fremtidssikret fagforeningshus i Aalborg.

Der er på den måde ikke tale om en forhastet disposition, men om et længerevarende strategisk arbejde, hvor konditionerne, altså betingelserne og kravene har ændret sig løbende.

Vi startede med i repræsentantskabet at aftale nogle præmisser for arbejdet. Vi ville gå efter en nulløsning, en løsning som ikke ville kræve en kontingentstigning. Vi ville have mange parkeringspladser og ville blive på matriklen på Østerport 2.

Vi inddrog både medlemmer og ansatte samt repræsentantskabet i de forberedende øvelser, hvor vi fik gode bud på, hvad et nyt fagforeningshus skulle indeholde og hvordan man gerne ville mødes i sin fagforening.

I første omgang drejede det sig om at imødese en større renovering af eksisterende fagforeningshus. Enten som en renovering eller ved nybyggeri.

I hele perioden har forskellige interesserede købere meldt sig på banen. Vi har skullet forhandle med kommunen om, hvilke muligheder vi teknisk set havde, men også hvad politikerne i by og landskabs-udvalget fandt rigtigst at placere i området.

Et bøvlet og besværligt arbejde, men der er nu fundet en habil og relevant køber af Østerport 2, som giver os mulighed for - på jeres vegne - at finde en ny løsning for et nyt fagforeningshus.

Sådan en handel forudsættes godkendt hos såvel køber som sælger. Vi holdt, som lovene foreskriver, ekstraordinær generalforsamling 16. marts. Her blev repræsentantskabets indstilling til salget enstemmigt godkendt.

På samme ekstraordinære generalforsamling gav repræsentantskabet en orientering om fremtidsplanerne. Aktuelt arbejder vi på en købsaftale ift. køb af Langagervej 2, som FOA Nordjyllands nye domicil - jeres nye fagforeningshus i Aalborg.

Jeg vil slutte beretningen af med at takke forskellige.

Tak til FOA Nordjyllands personale. I har været med til at finde løsninger på udfordringerne i en svær tid. Tak for det.

Tak til alle tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter. Uden jer ville vores arbejdsbetingelser have været meget mere besværlige og umulige. Tak for jeres indsats ude på arbejdspladserne. I gør en stor forskel.

Tak til repræsentantskabet. Vi har haft et godt og konstruktivt samarbejde gennem de sidste to år. Vi ser frem til flere år med et nærværende og beslutningsdygtigt repræsentantskab.

Jeg vil også takke vores nære samarbejdspartnere i de andre nordjyske FOA-fagforeninger. I aften er Peter fra FOA Mariagerfjord og Leif fra FOA Vendsyssel til stede. Tak for mange og gode drøftelser i to.

Tak til formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, FH Nordjylland, Anna Kirsten som også er til stede. Tak for samarbejdet. Du er sat i en svær opgave - nemlig at samle alle de nordjyske fagforeninger i ÉT stort fællesskab. Du klør på og det er prisværdigt. Tak for det.

Mine kolleger i politisk ledelse skal også have en stor tak. Tak for sammenholdet og samværet. Det er en fornøjelse at arbejde sammen med jer. Jeg synes, vi er et godt hold og glæder mig hver dag til komme på arbejde og arbejde sammen med jer.

Og sidst men ikke mindst vil jeg takke jer medlemmer for, at I blev i FOA Nordjylland. I skal vide, at I alle og en giver os mulighed for at udføre et ordentligt fagforeningsarbejde i det daglige. Stor tak for det.

SAMMEN GØR VI FORSKELLEN!

Tak for ordet.