Status på pædagogmedhjælpere i skolen

I efteråret var pædagogmedhjælperne glemt i forbindelse med de planer om udmøntning af skolereformen, der skulle ske pr. 1. august 2014!

Af: Hanne Fristrup, hafi@frederikshavn.dk, FTR for pædagogmedhjælperne i Frederikshavn kommune. 

FOA Frederikshavn kan blive presset til at kontakte 3000 medlemmer via SMS…
Sådan lød budskabet i pressemeddelelse og nyhedsbrev, fredag d. 15. november 2013, umiddelbart op til kommunevalget.
Årsagen til at FOA reagerede så kraftigt var, at pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter slet ikke var nævnt i forhold til udmøntningen af skolereformen i Frederikshavn kommune, på trods af, at pædagogmedhjælpere/pædagogiske assistenter er en faggruppe som allerede er ansat på skoler og SFOer.

Hvordan gik det så?
På Børne- og ungdomsudvalgets møde i december 2013 blev der ændret i teksten vedr. personalesammensætningen i den understøttende undervisning. Ordet ”pædagoger” blev ændret til ”pædagogisk personale” og dermed vil pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter ikke være udelukket fra at varetage den understøttende undervisning i indskolingen.

Børne- og ungdomsudvalget (BUU) besluttede at den personalemæssige sammensætning i den understøttende undervisning, normerings- og budgetmæssigt, fastlægges som:

• Indskolingen: 75 % pædagogisk personale og 25 % lærere
• Mellemtrinnet: 50 % pædagogisk personale, 25 % pædagogisk personale eller andre kompetencer og 25 % lærere
• Udskolingen: 50 % pædagogisk personale, 25 % pædagogisk personale eller andre kompetencer og 25 % lærere

Normerings- og budgetfordelingen sker i henhold til ovenstående fordeling. Skolerne gives frihed til at disponere den understøttende undervisning, dog således at ovenstående ses som retningsgivende for den praktiske fordeling mellem faggrupperne.

Der har været arbejdet på højtryk!
Siden beslutningerne i december 2013, har der været arbejdet på højtryk for at blive klar til det kommende skoleår.

For pædagogmedhjælpernes vedkommende, har foråret bl.a. budt på arbejde i arbejdsgrupperne vedr. skolereformen, mange drøftelser og beslutninger på de enkelte skoler, og der er mellem FOA og KL (kommunernes landsforening), indgået ny arbejdstidsaftale for pædagogmedhjælpere/pædagogiske assistenter på skoler og i SFOer.

Marts måned var måneden, hvor skolerne skulle sætte deres hold til næste skoleår. Pædagogmedhjælperne var derfor meget spændte på, hvilke konsekvenser skolereformen ville ende med at få, for de ansatte pædagogmedhjælpere og pædagogiske assistenter.

Status er, at der i skoleåret 2013/2014 har været ca. 70 pædagogmedhjælpere ansat i skoler og SFOer. 15 af disse pædagogmedhjælpere/pædagogiske assistenter er, desværre, blevet berørte i forhold til opsigelser og timetalsnedsættelser.
Af de 15, blev 4 ”helt” opsagt, og de øvrige har fået nedsat deres ansættelse med 1 til 22 timer om ugen.

Hvor mange timer pædagogmedhjælperne og de pædagogiske assistenter får i forhold til den understøttende undervisning, har vi endnu ikke helt overblik over, men ét er sikkert, der er ikke gået direkte efter at få pædagogmedhjælpere/pædagogiske assistenter afskediget. 

Pædagogmedhjælpernes råb om hjælp blev hørt, og tak for det. Nu ser vi fremad. Skolereformen giver mange nye spændende muligheder, både for børn og personale.