I Nyrup udstyres børnene med digitale kameraer, hvor deres billeder giver de voksne et unikt og meget konkret indblik i børnenes perspektiv
Foto: Jørgen True

Årets Dagtilbud kombinerer sanselig og digital læring

Vuggestuen og Børnehaven Nyrup i Helsingør vinder prisen Årets Dagtilbud 2018 for sin stærke evne til at tænke børnenes perspektiv ind i samtlige aktiviteter og meningsfuldt at inddrage digital læring.

Blandt planeter, rumvæsener og -raketter bliver børn i alderen 0-6 år klogere på, hvad ”Universet” er for en størrelse. Det har nemlig været det seneste tema, som børn og voksne har arbejdet med i Vuggestuen og Børnehaven Nyrup øst for Helsingør. Og kreativiteten er stor i institutionen, hvor dannelse, børneperspektiv og eksperimenterende fællesskaber er i højsædet.

Nu er de ansattes evne til at skabe sanselige, pædagogiske læringsmiljøer og inspirerende temaer, hvor børnenes brug af IT inddrages, baggrunden for, at institutionen bliver kåret som Årets Dagtilbud. En pris, som uddeles i et samarbejde mellem Børne- og Socialministeriet, BUPL og FOA. 

”Jeg er enig med fagudvalget, der har udpeget Nyrup til årets dagtilbud, i at det er et godt eksempel på, hvordan man kan arbejde med børneperspektiv, deltagelse og kreativitet fra den styrkede pædagogiske læreplan, hvor det digitale ikke er målet i sig selv, men et middel til at give en ekstra kvalitet til det pædagogiske arbejde på en måde, så det løfter fagligheden,” siger børne- og socialminister Mai Mercado.

Kulisser og film
I Nyrup udstyres børnene med digitale kameraer, hvor deres billeder giver de voksne et unikt og meget konkret indblik i børnenes perspektiv, når de udforsker stort som småt omkring sig. Børnene har været med til at lave små stop-motion-film med historier fra rummet, hvor børnene selv har lavet kulisse og rekvisitter som måne, stjerner og lerfigurer. Og ved at rykke på figurerne og løbende tage billeder med en tablet, får de lavet deres egen film.

Eva Meyer, leder af Nyrup, der ser prisen som en stor anerkendelse af medarbejdergruppens arbejde. 

”Den høje faglighed, vi har her, kræver entusiasme og engagement. For medarbejdergruppen er det et kæmpestort klap på skulderen for det arbejde, de knokler med hver dag. Og det er skønt, at man laver sådan en pris, så vi kan få synliggjort alt det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt om i landet,” siger hun.

Flere fagligheder
Ud over det stærke børneperspektiv, som er fremelsket i Nyrup, fremhæver næstformand for pædagogisk sektor i FOA Joan Lindskov også samarbejdet i Nyrups medarbejdergruppe som inspirerende.

”Hver gang de laver et nyt tema, nedsættes der en lille arbejdsgruppe, og her kan alle melde sig til at deltage i planlægningsforløbet. Dermed kommer alle faglige kompetencer blandt de ansatte i spil,” siger Joan Lindskov.

Ud over Nyrup har Dagplejen i Faaborg-Midtfyn Kommune været nomineret for sit arbejde med at inddrage naturvidenskab og matematik i den pædagogiske praksis. Også Daginstitutionen Filosoffen i Holstebro har været nomineret for at have en filosoferende tilgang.