Forbundsformand for FOA Dennis Kristensen
At forhandlingerne nu holdes på pause handler ikke alene om at sympatisere med lærerne, forklarer Dennis Kristensen.

Solidaritet med lærerne sætter på ny forhandlinger på standby

”En tænkepause hos lærerne er også en tænkepause hos os,” siger forbundsformand i FOA Dennis Kristensen, efter at lærernes arbejdstidsforhandlinger med KL er sat på pause.

Morgendagen skulle ifølge forhandlingskalenderen byde på et sidste, afsluttende møde mellem Forhandlingsfællesskabet og Kommunernes Landsforening (KL) om fornyelsen af offentlige overenskomster. Men i stedet for at forhandle kommer lønmodtagerorganisationerne til at ville have svar på, hvordan KL forestiller sig, at forhandlingerne om lærernes arbejdstid skal komme videre herfra.

I weekenden konstaterede Anders Bondo Christensen i en video på YouTube, at arbejdstidsforhandlingerne var gået i stå. Siden meldte topforhandler for kommunerne, Michael Ziegler, at parterne var enige om at holde ”en tænkepause”.

Det får nu samtlige 51 organisationer i Forhandlingsfællesskabet, der repræsenterer kommunalt og offentligt ansatte, til også at sætte de generelle forhandlinger på standby.

Hånd i hånd
”Vi kan ikke risikere, at vi ender lige foran målstregen med et generelt forlig i hånden, uden at lærernes arbejdstid har været realitetsforhandlet. De generelle forhandlinger går hånd i hånd med arbejdstidsforhandlingerne. Derfor vil det også være hånd i hånd, der holdes tænkepause,” siger FOA-formand Dennis Kristensen.

I KL forventer Michael Ziegler fortsat at kunne afslutte forhandlingerne før den 1. marts, mens Dennis Kristensen finder den vurdering optimistisk. Der er fortsat uenighed mellem parterne om lønudviklingen på henholdsvis det private og offentlige område, om frokostpauser og om lige- og lavtløn.

Organisationsforhandlinger fortsætter
At forhandlingerne nu holdes på pause handler ikke alene om at sympatisere med lærerne, forklarer Dennis Kristensen.

”Det handler også om vores egne interesser. For når lærerne kan blive udtaget til bøllebank af arbejdsgiverne, så kan en FOA-faggruppe også blive det. Og så er det altså godt at vide, at man ikke står helt alene, men er en del af et større og stærkere fællesskab,” forklarer Dennis Kristensen til Fagbladet FOA.

Mens de generelle forhandlinger er sat på standby, fortsætter de såkaldte organisationsforhandlinger, hvor hver organisation forhandler om overenskomstmæssige spørgsmål, der specifikt gælder for deres medlemmer.