Tiden er løbet fra au pair-ordningen

Vi anerkender børnefamiliers behov for hjælp, men det må aldrig ske på bekostning af dem, der udfører den. De, der udfører arbejdet, skal sikres ordentlige vilkår. Torsdag skal Folketinget tage stilling. Alle partier bør stemme ja til at erstatte au pair-ordningen med en familiehjælperordning.

»Do you want an extra job? You can give me a blowjob.«

Sådan lød det, da en far i en dansk børnefamilie for nylig ”foreslog” hende, de havde ansat som au pair, hvordan hun kunne tjene lidt ekstra.

At nogle au pairer bliver ydmyget og misbrugt i Danmark, er desværre ikke enestående. Dette eksempel stammer fra Au Pair Networks rådgivning, som FOA er en del af.

Det samme gør flere af de alvorligt ubehagelige sager, medier som Politiken har beskrevet det seneste halvår. ”Jasmine”, hvis værtsmor anklagede hende for at være kommet til Danmark »for at kneppe«. 22-årige ”Andrea”, som fra tidlig morgen skulle muge ud, fodre heste og luge ridebane og efter en arbejdsdag på 10 timer fik babyalarmen om natten. Alt sammen til en timeløn på lige godt 37 kr.

Sagerne har tydeligt afdækket, at der er et akut behov for at gribe ind mod ordningen.

For trods beretninger om vellykkede kulturudvekslinger er au pair-ordningen i praksis en udnyttelse af et andet menneske. Det afslørede en ministerbestilt evaluering af au pair-ordningen fra 2019.

Den viser, at ordningen har udviklet sig fra at være en kulturudveksling til at muliggøre og legitimere systematisk udnyttelse af au pairer som billig arbejdskraft.

Af evalueringen fremgår, at værtsfamiliernes motivation for at få en au pair først og fremmest er at få assistance i hjemmet - altså at få udført arbejdsopgaver, og at au pairerne i høj grad kommer for at tjene penge til deres egne familier i hjemlande som Filippinerne, Kenya og Thailand. Også nogle gange til deres egne børn.

Det er dog ikke ligegyldigt, hvad vi erstatter au pair-ordningen med. Velstillede familier vil blive ved at efterspørge assistance i hjemmet. Arbejdet vil altså stadig blive udført. Og lukker vi blot for ordningen uden at erstatte det med nye regler på området, så er der slet ingen sikkerhed for dem, der udfører arbejdet.

De risikerer derfor at blive endnu ringere stillet, end au pairerne er i dag. Derfor bør vi erstatte au pairordningen med en såkaldt familiehjælperordning på danske løn- og arbejdsvilkår, sådan som FOA har foreslået.

Det har Enhedslisten og SF sammen stillet som et beslutningsforslag, og det skal politikerne i Folketinget tage stilling til torsdag.

Det er mange år siden, at ”au pair” levede op til sin betydning, der er at være ”på lige fod” med sin værtsfamilie, så i dag bør fokus være på, at de skal være her på lige fod med alle andre på det danske arbejdsmarked. Altså, vi skal anerkende deres arbejde for, hvad det er - et arbejde. Derfor skal de også sikres løn- og ansættelsesvilkår efter danske standarder.

Først og fremmest skal familiehjælperne ikke lønnes i ”lommepenge”. I stedet for 4.850 kr. og dermed en timeløn på 37 kr. skal de have en rigtig løn. Her er det oplagt at pege på husassistenternes løn, da der er tale om tilsvarende arbejde. Konkrete forslag til ændringer er, at familiehjælperne skal sikres et minimumstimetal på mellem 25 og 30 timer for at få en løn, de kan leve af, og mulighed for at kunne bijobbe hos andre, som ikke er tilladt i dag.

Et af de helt store problemer for au pairerne i dag er, at deres opholdstilladelse er bundet op på aftalen med den værtsfamilie, de bor hos. Opstår der misforhold, bringer det au pairen i en penibel situation. Opsiger familien aftalen, mister au pairen sit opholdsgrundlag og risikerer at blive anholdt af politiet og sendt ud af landet. Det er helt urimeligt. I en ny ordning bør den enkelte selv råde over sin opholds- og arbejdstilladelse.

Andre, komplet utidssvarende dele af au pair-ordningen skal sløjfes. Flere af dem er så gammeldags, at de alligevel ikke efterleves. Det er eksempelvis regler om en aldersgrænse på 30 år, krav om at være ugift og barnløs. Hvorfor skal vi blande os i det?

Mens nogle regler i dag virker useriøse, er manglen på rettigheder ganske alvorlig. Au pairen, som blev ”tilbudt” at tjene ekstra på at udføre oralsex på værtsfaderen, takkede i øvrigt nej til ”tilbuddet”. Og da hun efter at have fået rådgivning konfronterede værtsfaderen med, at det var forkert af ham at foreslå det, afpressede han au pairen psykisk for at sikre sig, at hun ikke fortalte det til konen. Au pairen holdt tæt og har ikke anmeldt den seksuelle chikane, men brød med familien. Folketinget kan i dag vælge at gribe ind mod en ordning, der stiller et menneske så sårbart og uden rettigheder. Au pairer udfører i dag et reelt stykke arbejde, det er tid til, at de anerkendes og beskyttes.

Bragt i Jyllands-Posten, den 21. februar 2024