Au pairer skal kunne arbejde for flere familier

Det skal ikke være forbeholdt de rige at få en au pairs hjælp til at få familielivet til at hænge sammen. Og skal vi betale au pairerne løn for det arbejde, som de udfører, vil det blive alt for dyrt for alt for mange. Det svarer til at nedlægge ordningen.

Sådan lyder den gennemgående kritik af et forslag til en række ændringer af au pair-ordningen, som SF og Enhedslisten har præsenteret. Et forslag, som vil gøre op med myten om, at der er tale om kulturudveksling og i stedet anerkende au pairernes arbejde som netop det: Arbejde, som de bør få løn for på samme vilkår som andre på det danske arbejdsmarked.

At ordningen ikke længere lever op til sit oprindelige formål om kulturudveksling, men er blevet en ordning, hvor familier for en billig penge kan få hjælp til børnepasning og huslige opgaver, er dokumenteret i en ministerbestilt evaluering af au pair-ordningen fra 2019.

Af den fremgår det, at værtsfamiliernes motivation for at få en au pair først og fremmest er at få hushjælp, og at au pairerne i høj grad kommer for at tjene penge. Penge, som de sender til deres forarmede familier i hjemlande som Filippinerne, Kenya og Thailand. Nogle gange også til deres egne børn, som de har forladt for at arbejde her.

Vi skal stoppe den systematiske udnyttelse af au pairer som billig arbejdskraft, som ordningen har udviklet sig til at være. I dag får en au pair 4.700 kr. om måneden i lommepenge samt kost og logi, som skatteteknisk er 4.051 kr. værd. For det kan hun arbejde op til 30 timer om ugen. Det svarer til en timeløn på godt 67 kroner.

Beløbet er skammeligt lavt. En passende løn efter danske forhold ville være den, der gælder for en husassistent. En månedsløn for en stilling på 30 timer om ugen for sådan en lyder på omtrent 18.600 kroner. Et urealistisk højt beløb, mener nogen.

Men for det første kan man fratrække værdien af kost og logi, hvis au pairen bor hos værtsfamilien. For det andet er der ikke nogen, der siger, at én og samme familie skal betale al lønnen. I FOA mener vi, at en au pair skal kunne arbejde for flere familier samtidigt.

Det kunne måske være interessant for fraskilte forældre med delebørn, at den samme au pair kan hente børnene i børnehave eller SFO. Eller for en anden børnefamilie, som vil have rengøringshjælp.

Hvis vi fjerner reglen om, at en au pair højst må arbejde 30 timer om ugen, kan au pairen lægge noget af sin arbejdstid hos værtsfamilien, og så arbejde op til fulde 37 timer - eller endnu mere - hos andre. Da vil en au pair kunne oppebære en månedsløn svarende til beslægtede faggrupper. Og der er altså ingen klædelige argumenter for ikke at betale dem for det arbejde, som de udfører. Du kan heller ikke få udført tømrereller VVS-arbejde og betale med lommepenge.

Der er behov for yderligere en række markante ændringer af au pair-ordningen, som vi i øvrigt gerne ser ændret til at hedde en familiehjælperordning. Blandt andet bør au pairerne selv råde over deres arbejds- og opholdstilladelse for at komme det skæve magtforhold mellem au pair og værtsfamilie til livs, som opstår, fordi opholdstilladelsen i dag er bundet op på en arbejdsaftale med en konkret familie.

Vi bør ikke blande os i, om de er gift eller ikke. Om de har børn. Eller forlange, at de højst må være 30 år. I det hele taget skal vi behandle dem, som udtrykket au pair egentlig betyder, på lige fod med alle andre.

Bragt i Avisen Danmark, den 11. december 2023