Kære politikere – hvornår får drenge samme kræftforebyggelse som piger?

Drenge mellem 14 og 17 år tilbydes stadig ikke en gratis HPV-vaccination ligesom pigerne. Det er et udtryk for urimelig ulighed i sundhed.

For nogle forældre er 2.500 – 4.000 kroner et greb i lommen. For andre er det en hel måneds madbudget. 2.500 - 4.000 kroner er, hvad man som forælder må betale for en HPV-vaccination til sin søn.

Har du en datter, er vaccinen gratis, men 14-17 årige drenge kan ikke få den kvit og frit. Deres forældre må til lommerne selv, hvis de vil sikre dem det kræftforebyggende stik. Det skaber en helt urimelig ulighed i sundhed, og det er på tide, at politikerne gør op med den ulighed.

Regeringen tog i 2018 en god beslutning om at tilbyde danske drenge HPV-vaccination i det danske børnevaccinationsprogram fra 2019. Præcis som pigerne havde fået det siden 2009.

Ingen sundhedsmæssig forklaring
Men desværre fik drengene ikke det samme gode tilbud som pigerne. For alle drenge, der allerede var fyldt 12 år den 1. juli 2019, blev forbigået. Mange forældre reagerede på den uretfærdighed, fordi skæringsdatoen betød, at halvdelen af en folkeskoleklasse med 12-årige drenge fik et gratis tilbud, mens den anden halvdel blev forbigået.

Der var ingen sundhedsmæssig forklaring på skæringsdatoen, den byggede alene på en politisk beslutning og formentlig også økonomi. På det tidspunkt i 2019 var der ifølge beregninger fra Kræftens Bekæmpelse rundt regnet 200.000 drenge under 18 år, som dermed ikke var omfattet af et gratis tilbud om HPV-vaccination. Regeringen afsatte efterfølgende midler på finansloven for 2020 og 2021, så drenge født i 2006 eller første halvdel af 2007 fik gratis vaccination i et såkaldt catch-up program. Rigtig mange af forældrene tog imod det tilbud til deres sønner.

I dag er der ifølge beregninger fra Kræftens Bekæmpelse fortsat 70.000 drenge under 18 år, som er efterladt uden et tilbud om gratis vaccination.

Social ulighed i HPV-relateret kræft
Betyder det noget? Absolut - for HPV-vaccination beskytter mod kræft, som skyldes et human papilloma-virus.

Vaccination kan i høj grad forhindre smitte og nedsætte risikoen for senere kræft. Mænd får analkræft, peniskræft og mundsvælgkræft, som skyldes HPV. Et manglende gratis tilbud til en gruppe drenge vil derfor på sigt føre til social ulighed i HPV-relateret kræft.

Forældres egenbetaling sætter en stopper for, hvor mange af de ældre drenge, der fremadrettet bliver vaccineret og dermed beskyttet mod HPV-smitte. At økonomi betyder noget for drengenes forældre, står ikke til diskussion.

Tilslutningen til vaccination ligger i dag højt på 64 procent i årgangene, som fik gratis catch-up. Derimod er tilslutningen lav for de ældre drenge, der ikke har fået tilbud om gratis stik. Mindre end en fjerdel er vaccineret.

Og prisen for at beskytte alle drenge op til 18 år bedst muligt mod HPV-relateret kræft? Et catch-up program for de drenge, der ikke har fået tilbuddet, vil ifølge Kræftens Bekæmpelses beregninger koste et engangsbeløb på omkring 40 millioner kr. På sigt vil det kunne forhindre mindst 150 mænd i at få en kræftform, som ikke ville opstå, hvis de havde fået en gratis HPV-vaccination.

Det er da valuta for alle pengene.

Bragt i Sundhedsmonitor, den 21. februar 2022