FOA: Til­lyk­ke kom­mu­nal­po­li­ti­ker – dine vi­sio­ner er bun­det på hæn­der og fød­der

I de seneste uger har de politiske kandidater fyldt gadebilledet fra lygtepæle over hele landet, i forsamlingshuse, biblioteker og på enhver gågade med respekt for sig selv, har vi mødt de politiske kandidater, som håbede at blive valgt ind i kommunalbestyrelsen eller regionsråd.

En politisk post, hvor kampen for politiske løfter fra valgkampen nu skal indfries.

Men vejen fra velfærdsløfter til borgernær virkelighed er ofte blokeret af budgetlovens sanktionsmekanisme.

Selv om den gode vilje ofte er der i valgkampen, får frygten for at overskride de kommunale budgetter nemlig kommunerne og lokalpolitikerne til at bruge langt færre penge på vigtig velfærd, end de oprindeligt har regnet med i deres budgetter.

Hver eneste krone af underforbrug er udtryk for kernevelfærd, borgerne skulle have haft, men aldrig fik.

Helt konkret har vi alle sammen fået for 2,9 mia. kr. mindre omsorg til ældre, hænder til børn og anden borgernær velfærd i 2020.
Frygten for at overskride budgetterne handler om straf for samme. Overskrider en kommune sit budget, står den nemlig efterfølgende til at skulle betale en gedigen bøde til statskassen.

Kommunerne og kommunalpolitikerne er dermed fanget i en økonomisk spændetrøje, så længe budgetloven regerer, og de politiske ambitioner bliver kvalt.

Så kære nyvalgte kommunalpolitiker. Det kan vi gøre meget bedre. Hvis vi skal styrke og forbedre den kommunale borgernære velfærd, skal budgetloven ændres.

Sæt kommuner fri
Grænsen for offentligt underskud skal hæves, budgetrammen skal gøres fleksibel, så kommuner og regioner kan budgetstyre over flere år, uden at det belaster servicerammen, og sanktionssystemet skal afskaffes, så kommunerne kan tænke og planlægge langsigtet.

Fat mod, kære nyvalgte: Til februar skal budgetloven revideres af Folketingets partier. Det er muligheden til at løsne den økonomiske kommunale spændetrøje og styrke de politiske visioner.

Bragt i Børsen, den 23. november 2021