Stop profitjægerne på det sociale område

Penge til de svageste må ikke ende i private lommer.

Det sociale område er under stort pres. Så når samfundet bruger en del af vores alle sammens skattekroner på forbedre vilkårene for udsatte børn og voksne, er det afgørende, at pengene ikke ender i private lommer.

Den sikkerhed har vi desværre ikke i dag. Og det ønsker vi ændret. Vi ønsker et opgør med den forretningsmodel, som i dag tillader, at det sker.

Det er ikke et opgør med private aktører som sådan. For der findes mange gode selvejende institutioner på det sociale område, og de skal fortsat være der. Vi skal derimod have en lovgivning, som sikrer, at vi undgår private sociale tilbud, der har som deres primære incitament at tjene penge. For den type private tilbud møder vi. Tilbud, hvor hensynet til at skabe en forretning på kommunernes regning har overhalet hensynet til borgernes bedste.

Vi har gennem de seneste år set det ene rystende eksempel efter det andet. Skriften på væggen kan ikke være tydeligere: Det er nu, vi skal have ændret lovgivningen.

Vi peger på en model som på friskoleområdet. Vi ønsker et regulært forbud mod at trække profit ud af sociale tilbud. Pengene skal blive på stedet, så man kan skabe bedre rammer, faglighed og kvalitet for dem, der har brug for tilbuddet. Eller man skal sætte taksten ned, så kommunerne i stedet kan bruge pengene på andre velfærdsopgaver.

Nu ser det endelig ud til, at der sker noget. Regeringen har præsenteret et udspil, og vi opfordrer kraftigt Folketingets partier til at handle og skabe rammerne for, at vi kan få mest muligt velfærd på det sociale område. De må stille sig selv det simple spørgsmål: Skal det være muligt for private at tjene penge på velfærdsydelser? Vi svarer klart nej. Og det håber vi også, politikerne gør.

Bragt i Politiken, den 21. oktober 2020