Ældre mennesker har krav på ordentlig behandling og pleje

For svækkede ældre og deres pårørendes skyld håber vi, at afsløringerne af de uværdige forhold på plejehjem bliver startskuddet til en bred, styrket indsats.

Forholdene for ældre på plejehjem, som nu er kommet frem i lyset, er kritisable og uværdige. Det skal gøres bedre. Ikke mindst fordi plejen har stor betydning for ældres sundhed.

Det er et stort politisk ansvar at sikre de nødvendige rammer og en vigtig ledelsesmæssig opgave at skabe den rette ånd og kultur. Det skal til for at skabe de nødvendige forbedringer. Derfor er det godt, at der nu er politisk bevågenhed på de vilkår, vi som samfund kan byde ældre mennesker. Men det er, desværre, ikke kun i plejesektoren, det halter. Sundhedsvæsenet som helhed er udfordret.

Hver vinter er der overbelægning på medicinske afdelinger i alle regioner. Det går ud over mange ældre patienter, som hyppigt har brug for behandling netop her, da mange lever længere med flere forskellige behandlingskrævende sygdomme. Alene frem til 2025 kommer der 30 pct. flere borgere i gruppen 80-89 år ifølge Danmarks Statistik, og udviklingen i levealder ser ud til at fortsætte til omtrent 2050.

At mange lever længere, er indiskutabelt glædeligt. Men det presser også sundhedsvæsenet, som skal tage hånd om, at flere ældre patienter får den nødvendige behandling og pleje. Det pres har desværre vokset sig voldsommere i det forgangne årti, hvor der var en alvorlig underfinansiering af sundhedsvæsenet. Det bør der rettes op på med et løft af sundhedsvæsenets økonomi. Ligesom det skal sikres, at der er de fornødne kompetencer og ressourcer i kommunen til at sikre en behandling og pleje, der gør, at ældre mennesker ikke unødigt skal indlægges med eksempelvis en urinvejsinfektion, der kunne undgås.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke meldte ud på TV 2, at i takt med, at der kommer flere ældre, følger pengene med. Det er godt, at man søger at tage hånd om udgifterne forbundet med demografien, men der mangler dog stadig midler til opretning af pleje, nye teknologier og ny medicin, som redder og forbedrer liv. Da udgifterne til medicin stadig stiger, betyder det, at pengene, der skulle dække demografien, faktisk ikke rækker. Netop den underfinansiering skal dækkes ind.

For svækkede ældre og deres pårørendes skyld håber vi, at afsløringerne af de uværdige forhold bliver startskuddet til en bred, styrket indsats. Ældre og alle andre skal kunne være sikre på, at sundhedsvæsenet kan tilbyde dem behandling og pleje af høj kvalitet – også på plejehjem.

Bragt i Jyllands Posten, den 16. august 2020