Debatindlæg: Svage argumenter fra Cepos

Normalt hænger regnestykkerne næsten og så nogenlunde sammen i tænketanken Cepos. Men i kommentaren fra Mia Amalie Holstein i Berlingske 31.10. præsenteres en ganske ny form for politisk dokumentation, der går på melodien: Jeg har selv set det, jeg har selv lavet en analyse – derfor må det være rigtigt.

Det er svagt.

Mia Amalie Holstein vil have det offentlige sygefravær bragt ned i kommentaren ”Regeringen bruger for meget krudt på at få den socialistiske velfærdsmodel til at fungere”.

Argumenterne hentes bl.a. i en enkelt fem år gammel nyhedshistorie fra B.T. og fra en selvproduceret analyse fra 2015. Og så har Mia Amalie selv arbejdet i social- og sundhedssektoren tilbage i nullerne, og blandt andet set medarbejdere sidde og ryge på trappen, mens vaskemaskinen kørte.

Alt sammen bliver brugt for at argumentere for en stærkt øget privatisering af den offentlige sektor. Uden rigtig at dokumentere, hvordan konkurrencen skulle kunne give udslag i et lavere sygefravær.

Vi kan være enige om én ting: Der skal være fokus på at få bragt sygefraværet ned. Det gælder alle faggrupper og i alle brancher.

Det, CEPOS helt overser, er at kigge på årsagerne til sygefravær og de mange gode eksempler på, at man med en indsats for at forbedre arbejdsmiljøet har fået sygefraværet ned.

I Københavns Kommune har man for eksempel nedbragt sygefraværet generelt med 31 procent ved blandt andet at satse på et bedre arbejdsmiljø, en tydeligere ledelse på arbejdspladsen og et task-force, der rykker ud, hvis fraværet er særligt højt på de enkelte arbejdspladser.

Men sygefravær handler overhovedet ikke om ejerforhold. Et godt arbejdsmiljø og et lavt sygefravær bygger på stærke arbejdsfællesskaber, hvor kerneopgaven er tydelig og hvor ledelsen er nærværende. Det er der masser af erfaring for – og masser af offentlige eksempler.

Mia Amalie Holsteins erfaringer fra 00’ernes ældrepleje må stå for hendes egen regning. Gad vide om hun også har set statsministeren stå og ryge en cigaret, og kan få det til en hel analyse af de danske politikeres arbejdsevne og sundhedstilstand?

Bragt i Berlingske den 5. november 2018