Debatindlæg: Regeringens opholdskrav truer de syge og svage

Der er tilsyneladende igen ende på hittepåsomheden, når det gælder om at skyde på svageste. Regeringens nye såkaldte opholdskrav vil sende 1.400 syge danskere og svage ud af systemet. Hvad er de egentlig ude på?

Til daglig elsker regeringen at prise det danske dagpengesystem, hvor arbejderne ikke behøver frygte at skifte job eller kortvarig arbejdsløshed, og som giver det danske arbejdsmarked en unik bevægelighed. Det, vi kalder flexicurity. Alligevel opfinder de hele tiden nye love og regler, der udvander og undergraver det system, de ellers besynger ved enhver tænkelig lejlighed. Love og regler, som med usvigelig sikkerhed rammer de svageste og mest sårbare. 

Et nyt opholdskrav, som regeringen og DF står bag, betyder, at man mister sin ret til dagpenge, hvis man har boet i lande uden for EU i mere end et år inden for de seneste otte år. De nye regler indfases frem mod 2023, hvor op mod 1.400 personer på et tidspunkt vil blive frataget de syge- eller barselsdagpenge, de i dag ville være berettiget til.

Og det stopper ikke der. Fordi loven vedtages med tilbagevirkende kraft, vil også børn, der har opholdt sig i udlandet sammen med deres forældre i mere end et år, blive ramt, hvis de senere skal have dagpenge eller barsel.

Beskæftigelsesministeriet skønner selv, at 20.350 forsikrede vil melde sig ud af en a-kasse som følge af opholdskravet. Forslaget underminerer simpelthen selve det forsikringssystem, vi har i Danmark.

Overfor Politiken forsvarer beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen forslaget med, at han og regeringen mener, at det er ”god politik at lave optjeningsprincipper i forhold til dagpenge.”

Det er ærligt talt lidt bekymrende at høre landets øverste ansvarlige minister på området argumentere på den måde. Hele dagpengesystemet bygger allerede på optjeningsprincipper. Det burde ministeren vide bedre end de fleste. Han og partierne i hans regering har i flere omgange været med til at stramme de optjeningsprincipper. Og det i sådan en grad, at de er snublende tæt på at presse hele sikkerheden ud af det højtbesungne flexicurity-system. 

Nej, dette her handler om noget helt andet. Det er endnu en stramning opfundet for at genere udlændinge, men som ovenikøbet også har vist sig at ramme helt vilkårligt og uigennemtænkt. Og nu vil Troels Lund og co. ikke rette kursen op trods rigelige advarsler fra folk med forstand på de dele.

Det er uanstændigt over for de mange borgere, der bliver ramt. Det er dumt. Og det er en ommer.

Bragt i Politiken, sektion 2, side 4, den 11. november 2018