Debatindlæg Kvaliteten i ældreplejen er vigtigst

I debatten om private aktører på velfærdsområdet bliver valget mellem offentlig og privat ofte ophøjet til at have en værdi i sig selv. Hos FOA mener vi, at kvaliteten i tilbuddet er altafgørende og at der skal være fair og lige konkurrencevilkår imellem private og offentlige.

Dansk Erhverv præsenterede i weekenden resultater fra en undersøgelse, som viser, at 30 procent af de 60-69-årige vil vælge et privat plejehjem.

Dansk Erhverv bruger undersøgelsen som idealistisk affyringsrampe for et budskab om, at vi skal have flere private plejehjem. En vigtig pointe fra fornævnte rundspørge er, at for de fleste betyder det enten intet, om det er et privat eller offentligt plejehjem eller har de ikke taget stilling.

For mig er det et tegn på, at fremtidens ældre vil vælge det bedste tilbud – uanset om det er privat eller offentligt drevet. Derfor er den allervigtigste opgave at sikre, at fremtidens ældrepleje er af høj kvalitet, at vi imødekommer borgernes behov - ikke at vi pr. automatik sender flere opgaver over på private hænder.

Vi har set skræmmende eksempler fra andre dele af velfærdsområdet på private, der går på kompromis med kvaliteten for at sikre profitten. Vi bør opstille rammer, der sikrer, at incitamenterne i både det offentlige og private er, at give borgerne den bedst mulige kvalitet. Ved at begrænse profitten på velfærden investeres skattekronerne i et bedre tilbud til borgerne frem for et højt udbytte til ejerne.


​Bragt i Avisen Danmark d. 8. august 2018