Forbundsformand Mona Striib

Nyt fra din formand - bl.a. om FOA's kongres i november

Kære alle

Efteråret er på vej, og inden længe er der meget mørkt derude. Dagene er allerede blevet kortere - med lige knap 3,5 timer og man skal have lys på cyklen, både når man tager af sted om morgen, og hvis man kommer hjem meget senere end kl. 16.00 om eftermiddagen.

Vi har fortsat en del refleksveste, som I kan komme forbi og få gratis her i KLS, hvis I har lyst til det.

Vi går en travl tid i møde her i fagforeningen: overenskomstforhandlingerne er så småt gået i gang, og derudover har vi i FOA vores ordinære kongres i uge 47, der denne gang afvikles i Aalborg.

Vi er herfra KLS en delegation på 12 udover mig selv - og vi skal sammen med andre kongresdeltagere blandt andet diskutere og drøfte med hinanden, hvordan vi skal arbejde for mere lighed og mere fællesskaber for og blandt vores medlemmer. Men vi skal også drøfte, hvordan vi sammen kan få vendt en stor medlemsnedgang til en medlemsopgang hurtigst muligt, da flere og flere igennem de sidste mange år har fravalgt at være en del af FOA på trods af, de er ansat og lønnet efter en FOA-overenskomst.

Der er mange forskellige forslag til, hvordan dette kan ske, men jeg tror først og fremmest på, at så længe vi ikke er mere konkurrencedygtige på prisen i forhold til de andre foreninger - som en del vælger at melde sig ind hos – så vil det være svært at få vendt udviklingen omkring medlemstal.

Et forslag fra min side er derfor, at vi bør se på, om der i fremtiden er et behov for så mange forskellige lokale selvstændige FOA-afdelinger. En del af jeres kontingent  går jo derved til husleje og ejendomsdrift m.m. - udgifter I som medlemmer ikke nødvendigvis mærker som en fordel.

Jeg tænker, at færre afdelinger ikke betyder det store, hvis blot servicen overfor medlemmerne ikke forringes. Samtidig vil man ved færre afdelinger kunne nedsætte kontingentet på sigt.

Der er jo også besluttet, at fra 01.01.24 vil der ikke længere være tilknyttet en lokal A-kasse til de lokale FOA-afdelinger. Og at der fra den 1.januar 2024 altså kun er en regional A-kasse pr. region. Så når I som medlemmer i fremtiden har behov for kontakt til A-kassen, skal I tage til Godthåbsvej 15 på Frederiksberg og deltage i møder med A-kassen der – hvis ikke I vælger at nøjes med et telefonopkald m.m.

Jeg synes, at denne beslutning er den helt rigtige og er sikker på, at for langt de fleste af jer har det ingen betydning, at A-kassen fremover ikke ligger i samme hus som fagforeningen.

Jeg håber derfor også, at vi i fremtiden vil få en anden struktur i forhold til FOA’s lokale fagforeningerne end den vi kender i dag – I kan evt. følge med i kongressen via dette link:

https://www.foa.dk/om-foa/foas-kongresser/6-ordinaere-kongres-2023

Og se og høre mit indlæg i forhold til dette forslag fra strukturkongressen den 1. september i år.

https://www.foa.dk/om-foa/foas-kongresser/ekstraordinaer-kongres-2023

 

Mimi Bargejani

Formand