Tomme hospitalssenge
”Vi skal spare 73 millioner kroner på Hvidovre og Amager hospitaler, så det er ret voldsomt,” fortæller Elsebeth Bjørnkjær Sørensen, der er fællesrepræsentant for social- og sundhedsassistenterne.

Sparekrav kan koste 1200 hospitals-job

Massive spareplaner i regionerne kan betyde op til 1200 færre stillinger på hospitalerne. Dybt bekymrende, mener FOA.

Regionerne skal finde besparelser for omkring 1,2 milliarder kroner på sygehusenes budgetter i 2017. Det viser en gennemgang af budgetterne i de fem regioner, som FOAs analyseafdeling har lavet. 

 

De 390 millioner skal regionerne hente hjem gennem besparelser på blandt andet indkøb. Men resten - cirka 785 millioner kroner - risikerer regionerne at skulle tage fra lønbudgetterne. Sparekravene kan derfor betyde op imod 1200 færre stillinger på hospitalerne, viser FOAs beregninger.

 

Ved hvad effektivisering betyder

På Hvidovre Hospital er tillidsrepræsentanterne allerede blevet præsenteret for, hvad spareplanerne kommer til at betyde.

 

”Vi skal spare 73 millioner kroner på Hvidovre og Amager hospitaler, så det er ret voldsomt,” fortæller Elsebeth Bjørnkjær Sørensen, der er fællesrepræsentant for social- og sundhedsassistenterne.

 

Konkret betyder det en reduktion på 120 stillinger. En del er stillinger, der ikke bliver genbesat, men meldingen er, at der skal afskediges 46 medarbejdere.

 

”Politikerne kommer igennem med at bruge ord som rationalisering og effektivisering. Men vi ved jo godt, hvad det betyder. For os er det lig med opgaver, der ikke bliver løst og personale, der får mere travlt og et dårligere arbejdsmiljø. Og de opgaver, der bliver løst, bliver løst med et lavere serviceniveau,” siger Elsebeth Bjørnkjær Sørensen.

 

FOA’er rammes hårdt

Hun frygter, at det endnu en gang vil være FOAs faggrupper som social- og sundhedsassistenter, sygehjælpere osv. der står forrest, når fyresedlerne skal uddeles.

 

”Sådan har det desværre også været de andre gange, der er blevet afskediget. Og det kan mærkes ude på afdelingerne. Det hele flyder ligesom lidt mere. Der er opgaver, der ikke bliver lavet,” forklarer Elsebeth Bjørnkjær Sørensen.

 

I FOA deler Karen Stæhr, formand for FOAs social- og sundhedssektor, fællestillidsrepræsentantens bekymring.

 

”Det er dybt bekymrende, at man endnu en gang skal spare inden for sygehusområdet, og det bekymrer mig, hvis man også denne gang går efter bestemte faggrupper. Vi kan jo se, at man i forbindelse med de seneste års besparelser har erstattet mange afskedigede social- og sundhedsassistenter med sygeplejersker. Det undrer mig, at ledelserne ikke går efter at stille det stærkest mulige tværfaglige team,” siger hun.