Stop presset på sundhedsvæsenet

De faglige organisationer i sundhedsvæsenet mener, at grænsen for besparelser er nået, og det høje arbejdstempo udgør en risiko for patienternes sikkerhed og medarbejdernes helbred, skriver de fem organisationer i Sygehussamarbejdet i et åbent brev til Danske Regioners formand Bent Hansen.

Produktiviteten på sygehusene er gennem de seneste ti år steget i en grad, som selv ikke den mest effektive private arbejdsplads har kunnet levere, skriver formændene, sektorformand i social- og sundhedssektoren i FOA Karen Stæhr, Grete Christensen fra Sundhedskartellet, Camilla Rathcke fra Yngre Læger, Anja Mitchell fra Overlægeforeningen og Bodil Otto fra HK/Kommunal, i det åbne brev til Danske Regioners formand Bent Hansen.

”Når medarbejderne forsvinder fra afdelingerne, går det selvsagt ud over patienterne. Der bliver mindre tid til omsorg, færre samtaler, og i stedet sniger stress og risiko for utilsigtede hændelser sig ind,” står der blandt andet i det åbne brev til formanden for Danske Regioner.

Tallene taler for sig selv: 100 medarbejdere udfører i dag det arbejde, som 168 medarbejdere udførte i 2001. En ansat udfører med andre ord i dag 44 procent mere pleje og behandling end i 2001, fordi antallet af ansatte kun er vokset med 17 procent.

”Vi ønsker med det fælles brev at gøre opmærksomme på, at der er grænser for, hvor meget man kan presse sundhedsvæsenet og samtidig skabe løsninger med høj kvalitet. Patienter og pårørende har behov for medarbejdere, der har tid til faglighed og nærvær,” udtaler Karen Stæhr.

Sygehussamarbejdet stiller i det åbne brev krav om, at Danske Regioner håndterer situationens alvor i de kommende økonomiforhandlinger med regeringen og fremsætter en række konkrete forslag:

  • Der skal være flerårige budgetmodeller, hvor økonomien er aftalt, og medarbejderne kender deres fremtid mere end et år ad gangen.
  • De svært styrbare udgifter, som eksempelvis medicin og vedligeholdelse, skal adskilles fra driften.
  • Der afsættes den nødvendige økonomi til det rette antal medarbejdere, så de mange opgaver, som regeringen og regionerne ønsker løst, også kan blive det.