Pressemeddelelse

Reformkommission har fundet melodien

Omtalen af reformkommissionens rapport, har mest handlet om de videregående uddannelser, men hvis man spørger fagforeningen FOA er det med forslagene til opkvalificering og efteruddannelse, at kommissionen træder i karakter.

Reformkommissionen lagde i begyndelsen af sit arbejde op til store fundamentale ændringer på hele området for efteruddannelse og opkvalificering, men i sine anbefalinger, som blev fremlagt tidligere i dag, har den valgt at gå i en anden retning, og det glæder FOA.

"De har erkendt, at vi har et af verdens bedste efteruddannelsessystemer, og har i stedet sat fokus på, hvordan vi gør det mere brugervenligt, især for dem med de korteste eller ingen uddannelse. Og vi er også enige i de konkrete anbefalinger til, hvordan det skal ske, siger Vinni Jakobsen, næstformand i FOAs Social og Sundhedssektor.

Hun fremhæver blandt andet anbefalingerne om at styrke overblikket over efteruddannelserne, så det bliver nemmere for både arbejdsgivere og uddannelsessøgende, at vælge den rigtige vej og kommissionens ønske om at lette vejen fra ufaglært til faglært gennem flere sammenhængende uddannelsesforløb.

"For få kvalificerede hænder skaber pres på velfærden og den offentlige økonomi. Alene på social- og sundhedsområdet er der de næste 10 år behov for 40.000 ansatte for at følge med det stigende antal ældre. Det er en stor opgave, men helt overordnet har kommissionen fundet melodien med de fleste af deres anbefalinger," mener Vinni Jakobsen.

Det gælder også kommissionens anbefalinger af, at ufaglærte og faglærte, som vil løfte deres grundlæggende kompetencer i fx dansk eller IT, kan gøre det gratis, samt at der skal skabes et målrettet uddannelsestilbud til personer, der ikke har dansk som modersmål. Med kommissionens forslag om at fjerne deltagerbetalingen på fx akademiuddannelser bliver det også mere attraktivt for faglærte at videreuddanne sig.

"Anbefalinger fra reformkommissionen bør blive et vigtigt element i de trepartsforhandlinger om voksen- og efteruddannelserne (VEU), som vi ser frem til snart kommer i gang", siger Vinni Jakobsen.

De næste to rapporter fra Reformkommissionen vil senere komme med bud på løsninger for grupper på kanten af arbejdsmarkedet og for de mange unge, der i dag falder helt ud af uddannelsessystemet.


Kontakt


Sektornæstformand Vinni Jakobsen, telefon: 21 68 44 34

Hent billede i høj opløsning