Video: 50-års jubilæum – 44 år på fødegangen – 12257 fødsler

 

Video: 50-års jubilæum – 44 år på fødegangen – 12257 fødsler

Social- og sundhedsassistent Kirsten Hedegaard kunne fredag d. 1. september fejre 50 års ansættelse i sundhedsvæsnet – heraf hele 44 år på fødegangen.

Kirsten Hedegaard tager hjemmevant imod på Fødeafdelingen på AUH, og det er der en god grund til. Hun har den absolut længste anciennitet af alle ansatte på afdelingen; først på den hedengangne Fødselsstiftelsen i Århus fra 1979 til den lukkede i 1996 og siden da og til nu på Fødeafdelingen på AUH. I alt 44 år, hvor hun ifølge egen privat blå logbog har været med til 12257 fødsler, de sidste to forleden dag.

- Jeg stoppede med at tælle antallet af fødsler, da mit ældste barnebarn blev født for otte år siden, men her i august tænkte jeg, at jeg nok hellere måtte tælle dem. Det gjorde jeg to gange for at være sikker, smiler den nu 69-årige social- og sundhedsassistent.

Hun begyndte som 19-årig sin karriere som sygehjælper d. 1. september 1973. Her arbejdede hun forskellige steder fem år, inden hun i 1978 tog en plejeruddannelse, fordi hun gerne ville arbejde på psykiatrisk afdeling, men den drøm måtte hun skyde til side, da hun var færdig i 1979.

- Dengang fastansatte de kun mænd, men de tilbød mig et vikariat, som jeg takkede nej til. Samme dag tog jeg ned forbi Fødselsstiftelsen, og den daværende forstander mente nok, at jeg kunne gøre gavn på fødegangen, og sådan begyndte det, fortæller hun let om sådan nogle dage, der kan være med til at ændre ens liv og karriere.

kirsten_hedegaard

Deltidsjob og ekstra vagter i psykiatrien
Siden har hun arbejdet uafbrudt på fødegangen med skiftende timetal gennem årene, mens hun også holdt fast i ønsket om at arbejde med psykisk syge. Hun fik nemlig i 1979 et deltidsjob på et socialpsykiatrisk bosted i Hammel, hvor hun var vikar frem til sidste år.

- Jeg har altid være glad for at arbejde på bostedet i Hammel, men mit primære job har været på fødegangen. Jeg elsker arbejdet og det faktum, at vi som social- og sundhedsassistenter har et meget stort ansvar her på fødegangen. Vi er jordemødrenes forlængede arm og er stort set med til alt, siger hun.

- Jeg har også selv været alene med fødsler 11 gange, men kun i de tilfælde, hvor der har været travlt, og det har været ukompliceret og jordemoderen simpelthen ikke er nået frem – så ja, det har jeg også prøvet, griner hun.

Sidste arbejdsdag, reception og kollegerne
Hendes sidste officielle arbejdsdag var onsdag d. 30. august, men hun er stadig tilmeldt som vikar, hvis lysten nu skulle komme over hende.

- Jeg er blevet 69, og jeg vil gerne prioritere mine nuværende fem børnebørn og det sjette, der kan blive født når som helst de her dage, fortæller Kirsten Hedegaard, der selv er mor til tre.

Fredag d. 1. september var der så stor jubilæumsreception, hvor både familie, venner, nuværende og gamle kolleger var inviteret.

Derfor var den store konferencesal på Fødegangen taget i brug, og der blev fyldt op. I alt kom der over 100 gæster og sagde farvel – et fremmøde, der gjorde stort indtryk.

- Jeg kommer til at savne alt det her, savne kollegerne og arbejdet, men jeg glæder mig også til at kunne gøre andre ting, slutter den mest erfarne social- og sundhedsassistent på Fødegangen på AUH.