Pressemeddelelse

Markant fremgang i optaget på social- og sundhedsskolerne

Mens flere uddannelser inden for velfærdsområdet er ramt af et faldende optag, ser det helt anderledes ud på både social- og sundhedsuddannelserne og den pædagogiske assistentuddannelse, hvor antallet af indgåede uddannelsesaftaler er steget. En glædelig og helt nødvendig udvikling, mener FOA.

Der er markant flere, der er i gang med uddannelsen til social- og sundhedsassistent og social- og sundhedshjælpere i år i forhold til sidste år.

Fra januar til maj er antallet af indgåede uddannelsesaftaler steget med hhv. 11 procent og 15 procent på de to uddannelser i forhold til samme periode sidste år.

På den pædagogiske assistentuddannelse er der i samme periode kommet 36 procent flere aftaler på plads.

”Det er en virkelig positiv, men også helt nødvendig udvikling, vi ser. Det er gode nyheder for både borgerne og de nuværende medarbejdere i ældreplejen, psykiatrien og daginstitutioner, at der snart kommer flere uddannede kolleger til. Det er der i den grad brug for,” siger sektornæstformand i FOA Vinni Jakobsen.

Udviklingen står i skarp kontrast til udviklingen i optaget på en række andre uddannelser inden for velfærdsområdet.

Optaget på social- og sundhedsuddannelserne og den pædagogiske assistentuddannelse er styret af dimensioneringsaftalerne, som indgås mellem regeringen, KL, Danske Regioner og FOA.

Imellem 2017 og 2019 lød dimensioneringen for social- og sundhedsassistenter og social- og sundhedshjælpere på i alt 7.500 elever pr år.

”Vi har uddannet for få i alt for mange år. Det mærker vi konsekvenserne af nu, hvor kommunerne skriger på uddannede medarbejdere,” siger Vinni Jakobsen.

I den nyeste aftale som gælder for 2022 til 2026 er antallet af pladser på trods af de massive rekrutteringsudfordringer fortsat kun på 9.000 – dog er der i 2022 frit spil for kommunerne til at uddanne social- og sundhedsassistent og -hjælperelever.

”Det vi kan se, er at interessen for at uddanne sig til både social- og sundhedsassistent, -hjælper og pædagogisk assistent er massiv, og skolerne uddanner det antal elever, der er politisk fastsat i aftalerne.”

”Vi står i alvorlige problemer med at få flere uddannede indenfor både ældreområdet, i psykiatrien og på børneområdet. Derfor er det vigtigt, at vi fortsætter og udbreder de gode erfaringer, vi har nu – også i de kommende mange år, så vi ikke låser os fast til at uddanne et lavere antal, end der er brug for og som gerne vil tage uddannelserne,” siger Vinni Jakobsen.

Udover at sætte et mere ambitiøst mål for, hvor mange der skal ind på uddannelserne, skal kommunerne også blive bedre til at lære af hinanden og samarbejde, mener hun.


”Der er sat gang i en lang række gode initiativer, som får flere til at få øjnene op for uddannelserne og arbejdet. De erfaringer skal udbredes,” siger hun.

For at imødekomme behovet for uddannede social- og sundhedsansatte, bør der ifølge beregninger, FOA har lavet, optages 12.000 hvert år på de to uddannelser.

I 2021 blev der givet flere afslag, end der blev optaget på den pædagogiske assistentuddannelse.

Læs notat om udviklingen

Kontakt


Sektornæstformand Vinni Jakobsen, telefon: 21 68 44 34

Hent billede i høj opløsning