Nød presser kommunerne, så flere får voksenelevløn

Af FOA SOSUs 18 kommuner er der nu 8, der ansætter alle elever over 25 år på voksenelevløn, uanset om eleverne har tidligere erfaring fra området.

De fleste mennesker over 25 år er flyttet hjemmefra. De har en husleje, der skal betales, og ofte også børn, der skal forsørges.

Derfor giver det mening, når social- og sundhedselever over 25 år kan få voksenelevløn.

I flertallet af landets kommuner er det dog en betingelse for at få voksenelevløn, at man har mindst et års relevant arbejdserfaring. Har man ikke arbejdet på området før – eller ligger ens erfaring mere end 4 år tilbage – vil de fleste skulle klare sig på en almindelig elevløn, der er mange tusind kroner lavere end voksenelevløn.

Med mindre, man får sin elevansættelse i en kommune, der vælger at se bort fra kravet om erfaring, og det er der flere og flere kommuner, der gør.

Voksenelevløn til alle over 25 år

Kommunerne har så hårdt brug for faglært arbejdskraft, at et stigende antal vælger at give voksenelevløn til alle elever over 25 år, uanset erfaring.

Det gælder for eksempel Lyngby-Taarbæk Kommune, hvor voksenelevløn til alle over 25 år en del af den partnerskabsaftale, kommunen har indgået med FOA SOSU.

Ifølge afdelingschef for uddannelse og faglig indsats i Lyngby-Taarbæk, Jacob Frydendal Clausen, har det tidligere været et problem for kommunen at tiltrække elever nok. Sådan er det ikke længere.

”Den ændrede praksis omkring voksenelevløn er ikke hele årsagen, men det har haft en betydning. I dag er 95 procent af vores elever over 25 år, og nogle kommer fra andre brancher”, fortæller han.

”De ældre elever er mere mødestabile, og færre falder fra, men først og fremmest handler det om at kunne tiltrække det nødvendige antal elever. Vi kan også se, at vi får flere fra andre kommuner, hvor lønvilkårene er dårligere”.

Flere andre kommuner

Lyngby-Taarbæk Kommune er langt fra den eneste kommune, der har set i øjnene, at hvis man vil tiltrække elever over 25 år, skal man også tilbyde dem en løn, de kan leve af.

Inden for FOA SOSUs område, gælder det også i Brøndby, Furesø Høje-Taastrup, Tårnby, København, Vallensbæk og Gentofte kommuner.

Flere af de øvrige kommuner går med lignende overvejelser. Men indtil alle er kommet med på listen, kan der være mange tusinde kroners forskel i løn fra den ene kommune til den anden, hvis man som voksenelev ikke opfylder kravet om tidligere erfaring.

 

 

Nyt udspil fra regeringen

Ifølge et nyt udspil fra regeringen skal voksenelevløn være en rettighed, hvis man opfylder betingelserne i forhold til alder og erfaring.

Nogle kommuner har nemlig helt undladt at give voksenelevløn – også selvom eleven har været over 25 år og havde den nødvendige erfaring. 

Dette har indtil for nylig været tilfældet på Frederiksberg, hvor ingen har kunnet få voksenelevløn, selv hvis de kom med en lang erfaring fra området.

Det var nær ved at tage livet af Social- og Sundhedsuddannelsen på Diakonissestiftelsen, som ligger på Frederiksberg og samarbejder med Frederiksberg Kommune, fortæller FOA SOSUs fællestillidsrepræsentant i Frederiksberg Kommune, Carina Barsøe.

”Skolen kunne ikke fylde holdene op, og den dynamik, det skaber, at der både er de helt unge og de lidt ældre på et hold, forsvandt”, fortæller FOA SOSUs fællestillidsrepræsentant i Frederiksberg Kommune, Carina Barsøe.

”Nogle gik i gang med uddannelsen, men sprang fra, da de opdagede, at de kunne få meget mere i løn, hvis de rykkede over kommunegrænsen til København og søgte ind på SOSU H i stedet for”.

Mens holdene skrumpede på Diakonissestiftelsen, steg bekymringerne ude på arbejdspladserne, fortæller Carina Barsøe.

”Vi var jo bekymrede for, at vi ikke kunne få nye, færdiguddannede kolleger. Eleverne er fødekæden ind til arbejdspladserne, så hvis vi ikke har elever, er der heller ikke nogen, der kommer tilbage til os”.

I 2023 ændrede kommunen praksis, men der er stadig et stykke vej, hvis målet er at kunne matche naboen i København i kampen om de ældre elever, siger Carina Barsøe.

”På Frederiksberg skal man have mindst et års erfaring inden for området for at kunne få voksenelevløn. Sådan er det ikke længere i København, så vi halter stadig bagefter”.