Anne-Mette Egvang
Anne-Mette Egvang supplerer sin pension med vagter på plejehjemmet Strandmarkshave i Hvidovre, som hun kalder ”den bedste arbejdsplads, jeg nogensinde har haft”. Her er hun med borgeren Lilja.
Foto: Mark Knudsen/Monsun

Nu er jeg her for sjov

Anne-Mette Egvang forlod sit arbejde for at gå på efterløn. Efter tre år er hun tilbage igen.

Da social- og sundhedsassistent Anne-Mette Egvang den 23. januar 2020 forlod arbejdsmarkedet og gik på efterløn som 64-årig, var det med tungt hjerte.

Hun elskede sit job i daghjemmet på plejehjemmet Strandmarkshave i Hvidovre. Men hendes mand var syg med seks forskellige diagnoser, blandt andet en vaskulær demens, og opgaven med at passe både ham og job var begyndt at give symptomer på stress.

Timingen viste sig at være perfekt. Få uger senere kom corona og med en mand, der også var lungesyg, ville bekymringerne for smitte have fyldt alt for meget.

Tilbage på den bedste arbejdsplads

Da Anne-Mette Egvangs mand to år senere kom på plejehjem, begyndte tankerne om at vende tilbage til arbejdsmarkedet at spire. Og da Folketinget så vedtog, at man som pensionist kunne arbejde uden at blive trukket i pension, gik Anne-Mette Egvang i gang med at ringe rundt.

”Og hold da op – jeg kunne jo få hvad som helst”, fortæller hun.

Efter en kort omvej omkring et botilbud er Anne-Mette Egvang tilbage på Strandmarkshave, som hun kalder ”den bedste arbejdsplads, jeg nogensinde har haft”. 

Da medlemsbladet taler med hende, er hun ansat i et barselsvikariat med tre aftener hver anden weekend og vikarierer ved siden af på Daghjemmet.

I foråret mistede hun sin mand, så det passer hende rigtig fint at være på arbejde i weekenderne, der ”var begyndt blive lidt tomme”, som hun siger.

H



verdagene er til gengæld fyldt op med hus og have, 7 børnebørn, yoga og ikke mindst dans. Anne-Mette Egvang danser både hiphop, flamenco, folkedans og jazzballet.

Hver søndag – også de søndage, hvor hun skal på arbejde – læser hun højt på det plejehjem, hvor hendes mand boede. Bogen handler om kvindeliv gennem fire generationer, og når man er gået i gang, kan man jo ikke bare stoppe midt i danmarkshistorien, mener hun.

Kommer med en enden energi

Anne-Mette Egvang har sagt ja til at lade sig interviewe, fordi hun gerne vil inspirere andre efterlønnere eller pensionister.

”Jeg ville ikke kunne holde til at være på fuld tid. Men det at komme tilbage på arbejdsmarkedet på den her måde, det er jo noget helt andet. Nu er jeg der for sjov. Jeg glæder mig til at komme på arbejde, og jeg kommer med en anden energi”.

Selv ikke dokumentations-systemet Cura har kunnet slå skår i glæden, tværtimod.

”Jeg er lidt tung i den ende, der handler om teknik, men de andre har simpelthen været så seje til at lære mig det, og jeg får så mange dejlige aha-oplevelser”, siger Anne-Mette Egvang, der ikke regner med at sige farvel til Strandmarkshave igen foreløbig.

”Når det altid har været ens arbejdsliv at hjælpe og guide andre, er det svært lige pludselig ikke at have det. Der er så mange stjernestunder, og man får så meget tilbage – i modsætning til, hvis man for eksempel arbejdede på et kontor”.

”Nu her, hvor det er mørkt, kan man godt ryge ned i et hul. Men det har jeg jo ikke tid til, fordi jeg skal ud at passe nogle mennesker og være der for dem”.

 

 


Arbejde ved siden af efterløn og pension

Frem til den 31. december 2024 kan du som efterlønsmodtager arbejde inden for sundhedsvæsenet, uden at arbejdet bliver modregnet i din efterløn. For at slippe for modregning af alle dine arbejdstimer, skal ansættelsen være påbegyndt den 1. januar 2023 eller senere. Og du skal have være gået på efterløn, da ansættelsesforholdet startede.

Hvis du er begyndt i jobbet inden den 1. januar 2023, eller inden du gik på efterløn, er det kun ekstra timer, der udbetales som ekstra løn, der ikke skal modregnes. 

Hvis du er folkepensionist, bliver du ikke modregnet i folkepensionens grundbeløb eller i pensionstillægget, når du arbejder ved siden af. Lovændringen har virkning fra den 1. januar 2024, men med tilbagevirkende kraft fra den 1. januar 2023.