$name

De sendte en mand
 

Johannes Nielsen har lavet et kombineret show og foredrag ud af sine erfaringer fra han var  mandlig hjemmehjælper på Nørrebro. Det er historier om sexchikane, havregrød og kampen om støvsugeren.
  
Af Merete Astrup
 
I 17 år var Johannes Nielsen hjemmehjælper på Nørrebro i Københavns Kommune, og det er 17 år,  han ikke ville være foruden. Da han mistede sit job for et par år siden, besluttede han sig for, at han ville lave et kombineret show og foredrag ud af sine erfaringer.

Han havde igennem de mange år i jobbet skrevet små episoder ned for at huske dem.
- Jeg havde 60-70 små historier, og jeg har udvalgt  12-14 historier af ca. 4 minutters varighed, siger Johannes Nielsen.

Han kalder sit show "Mand i kvindejob", og han har særegne oplevelser, fordi han er en mand.
- Jeg indleder altid med, at fortælle, at jeg har været hjemmehjælper i 17 år på Nørrebro, og at jeg har oplevet så meget kønsdiskrimination, at jeg burde gå til Menneskerettighedskommissionen, siger Johannes Nielsen med et skælmsk smil.
 
Garanti
Johannes Nielsens underholdning er en blanding af foredrag og sjov, eller man kunne kalde det sjove foredrag.

- Foredrag kan være så  kedelige, og det kan være sjovt at være hjemmehjælper.Mine tilhørere får den garanti, at de får pengene tilbage, hvis de falder i søvn, joker han.

- Seriøst vil jeg gerne fortælle om alle de sjove oplevelser, jeg havde som hjemmehjælper, for i medierne hører vi altid om besparelser og misrøgt af de ældre, forklarer Johannes Nielsen.
Hans skift fra hjemmehjælper til show man startede et halvt år efter, at han mistede sit job som hjemmehjælper.

- Jeg mistede mit job, fordi jeg led at en konstant hovedpine, som man aldrig fandt ud af hvad var. Da jeg havde ligget og gloet op i loftet i et halvt år, satte jeg mig det mål, at jeg ville prøve alt det, jeg havde drømt om.

Uden nogensinde at have holdt et foredrag ringede han til skoler og  institutioner og tilbød sig. Det gav ikke særlig respons. Et arrangement på en daghøjskole og et i FOA i Hillerød.  Det rygtedes til gengæld, og i dag bliver Johannes Nielsen booket gennem Arte.
 
Forpestet med Ajax
Han synes, at det var sjovere at være hjemmehjælper de første år end de senere. Han havde svært ved at acceptere udviklingen fra det alsidige job, til jobbet på tidsskemaer og specialiseret ordninger.

-  Den gang jeg startede skulle vi det hele, og der var også sat tid af til omsorg. Det er jo forskelligt fra borger til borger, hvad de har brug for.

En af de historier som Johannes Nielsen husker tydeligt, er en oplevelse hos en af sine første klienter. En ældre mand der sad og læste avis.

- Jeg var meget interesseret i resultatet af en fodboldkamp mellem OB og AGF, så jeg spurgte om jeg måtte kigge i sportssektionen.

- Endelig sæt dig ned, sagde den gamle mand.
- Hvor er det dejligt, at de har sendt et menneske i stedet for de robotter, der kun er ude på at forpeste mig med Ajax, sagde han.

Johannes Nielsen fortæller på klingende fynsk. Og det er som om, at dialekten bliver tydeligere, da han fortæller om fodboldresultatet. I dag kan ikke huske om OB vandt. 

En del steder måtte Johannes Nielsen igennem diskrimination i døråbningen. Han blev mødt med udbrud som:

- Årh nej, jeg skulle have gjort rent i dag og så har de sendt en mand.
Andre sagde direkte, at de ikke ville have en mand, og at det havde de meddelt kontoret.
- Men i langt de fleste tilfælde varede diskriminationen kun til, jeg kom indenfor. Og nogle forlangte herefter, at det var mig, der skulle komme, fortæller Johannes Nielsen.
 
Havregrød
En anden af Johannes Nielsens historier er den om, hvordan han lærte at lave havregrød.
- I jobsamtalen havde jeg jo løjet lidt, da jeg sagde, at jeg kunne lave mad. Men hvad er det at lave mad, jeg kunne da spejle et æg, lyder det fra Johannes Nielsen.

Men hos en af de første klienter han havde, skulle han altså lave havregrød. Den var værre, fordi han stod i et køkken, hvor havregrynene var hældt på dåse.

- Der var ingen pose, hvor jeg kunne læse, hvordan man gjorde, husker Johannes Nielsen.
Han skulle alligevel på gaden, og da en dame "sådan af passende alder" kom forbi opgangen stoppede han hende.

- Undskyld frue, men kan de fortælle mig, hvordan jeg laver havregrød? Hun skiftede med ét ansigtsfarve, hev op i nederdelen, klamrede sig til sin taske, hvorefter hun nærmest galoperede ned af Jagtvej.  Jeg kunne forstå, hvis jeg havde spurgt om noget andet..

Johannes Nielsen smiler ved erindringen.
Sådan kan han ryste de spøjse historier ud af ærmet, og de bliver både humoristiske og kærlige, når den store mand på sin egen lune og stilfærdige facon fortæller.

Johannes Nielsen vil meget gerne ud på social- og sundhedsskolerne og i 10. klasserne i folkeskolen. Men hans sjove foredrag er velegnet mange steder. Fagforeninger, klubber dagcentre, samt højskoler og efterskoler.
 
I øvrigt har Johannes Nielsen en fortid sammen med unge. Han har været klubpædagog i flere ungdomsklubber, og den sidste var en ungdomsklub for handicappede
.
- Jeg mener, jeg kan give noget, fordi jeg på en og samme tid lægger en kritisk holdning til hjemmeplejen frem, og samtidig holder fast på, at det kan være sjovt.

Selvom jeg har forladt området, er jeg lige så bekymret som andre over den mangel på arbejdskraft, der kommer inden længe. Netop i 10. klasse, hvor eleverne skal begynde at tænke i job, kan jeg måske gøre en forskel. På social- og sundhedsskolerne, tror jeg at også, at det kan være en sjov måde at anskue jobbet på, mener Johannes Nielsen, som også laver old boys stand up comedy.

Faktaboks:
Johannes Nielsen underholder om sin tid som mandlig hjemmehjælper.
Han kan bookes igennem Arte,  38 48 11 44, hvis katalog udkom i efteråret.
Han kan også kontaktes på telefon 35 36 03 50