OK 23 - De private arbejdspladser

FOA anbefaler et ja, et samlet nej til overenskomsten betyder storkonflikt fra 17. april.

OK 23 – de private arbejdspladser

Der er indgået nye overenskomster på det private arbejdsmarked, som er sendt i urafstemning blandt medlemmerne, som arbejder på det private område. Afstemningen afsluttes den 11. april kl. 23.59. Hvis der bliver et samlet nej på tværs af alle FH-organisationer, vil en storkonflikt træde i kraft mandag den 17. april.
Når gode og mindre gode elementer i overenskomsten bliver målt op imod hinanden, så anbefaler FOA Vest, at der bliver stemt ja til den nye overenskomst.

Hovedelementerne i overenskomsten er:

FOA har forhandlet nye overenskomster for privatansatte medlemmer inden for social- og sundhedsområdet, det pædagogiske område samt vikarer i vikarbureauer og handicaphjælpere.

En lang række elementer i forligene er knyttet til den konkrete sektor, men overordnet er der aftalt følgende:

Løn og pension:

  Lønningerne reguleres i kroner, med i alt 11,75 kr. i den to-årige overenskomstperiode. 

  Genetillæg reguleres med 4,5% i 2023 og 3,5% i 2024. 

   I 2023 forhøjes arbejdsgivers pensionsbidrag med 2 pct., mens den enkeltes eget bidrag sænkes tilsvarende.

   I 2024 hæves den særlige opsparing med 2 pct. til i alt 9 pct.

Barsel:

   Der gives 4 ugers ekstra forældreorlov under barsel, heraf øremærkes 2 uger til
den forælder, der ikke har født. Desuden hæves det ekstra pensionsbidrag, der skal betales under den fødendes 10 ugers orlov.

Natarbejde:

  Der bliver skrevet regler og anbefalinger om natarbejde ind i overenskomsterne, herunder med aftaler om, at parterne skal drøfte og være opmærksomme på problemerne ved natarbejde. 

TR-rettigheder:

  Der er aftalt nye regler, som blandt andet sikrer, at valg af tillidsrepræsentanter kan ske i arbejdstiden, og at tillidsrepræsentanten sikres adgang til at mødes med nyansatte kolleger for at informere om bl.a. FOA.

Uddannelse:

  Der er i alle aftaler fokus på uddannelse, og der åbnes som noget nyt for, at tillidsrepræsentanten kan udpege en uddannelsesrepræsentant, hvor dét giver mening.

Regeringen har et ønske om flere friplejehjem og andre private institutioner, derfor har det været vigtigt, at dækningsområdet for ”Fritvalgsoverenskomsten” med Dansk Erhverv udvides, til at omfatte Plejehjem og – centre i privat regi, ligesom der nu er lavet overenskomst på det specialiserede socialområde (bo- og opholdssteder, så dette område også fremover bliver omfattet af en FOA-overenskomst.

Læs mere om overenskomsten her 

Du kan også læse mere på https://www.foa.dk/ok23