Pressemeddelelse

Et budgetforlig med udfordringer

Lavere betaling for kørsel i egen bil i hjemmeplejen og op imod 14 dage imellem, at borgernes tøj bliver vasket.
I Syddjurs Kommune har Venstre, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Konservative og Alternativet vedtaget et budget, som rammer FOAs medlemmer især på ældreområdet.

Ikke alle medarbejdere i hjemmeplejen i Syddjurs Kommune er ansat med bil, men stiller egen bil til rådighed. Medarbejderne kører altså ikke bare til og fra arbejdet, men for arbejdet og strækningerne mellem borgerne kan være lange. Det betyder mere slid på medarbejdernes egen bil, og en højere forsikringsdækning for de mange kørte kilometer. Alligevel har forligspartierne valgt at sætte taksten ned. Dette kan medføre, at medarbejderne ikke vil stille egen bil til rådighed i fremtiden, da den lave takst ikke dækker de øgede udgift til slid og forsikring. Så det der kan begynde som en besparelse, kan ende med en merudgift for kommunen i form af investering i hjemmepleje-/ kommunale biler, når medarbejderne ikke længere kan få råd til at lægge bil til.

Det vil også få indvirkning på ansigts-til-ansigts-tiden (ATA-tid), fordi medarbejderne så ikke kan køre hjemmefra til første borger, men skal møde ind og hente og aflevere en kommunal bil. Det hænger ikke sammen, når et af målene med budget 2020 har været et ønske om øget ATA tid med borgerne.

Det er tidligere i år besluttet, at tøjvask og rengøring hos borgerne skal udliciteres. Det vil også gå ud over ATA tid, fordi ydelsen fjernes fra hjemmeplejen. Beslutningen betyder, at der kan fyres medarbejdere i hjemmeplejen og de resterende kan sættes ned i tid, så arbejdstiden lyder på 7-12/12.30 for flere medarbejdere. De korte dage betyder, at medarbejderne ikke skal holde middagspause, de ikke får tid og mulighed for til at se hinanden i løbet af en arbejdsdag, det betyder manglende faglig sparring og manglende tilhørsforhold – altså en klar forringelse af arbejdsmiljøet.

Udliciteringen vil også få direkte indvirkning på serviceniveauet, fordi borgene kan have forurenet tøjvask (urin og afføring) stående i op imod 14 dage.

Visionen om, at fremtidens træning og aktivitet kan løftes af frivillige kræfter i et ”samskabelses perspektiv” er på overfladen smuk, men vi ved, at øget brug af frivillige fremfor faglærte medarbejdere vil medføre dårligere arbejdsmiljø for de fast og faglærte medarbejdere - som ansat ved man ikke, hvor mange frivillige, der er til rådighed fra dag til dag, og den faglige sparring og udvikling vil også blive begrænset.

Det vil resultere i serviceforringelser på området, og kan betyde, at den forebyggende indsats for borgerne vil blive dårligere. Det vil føre til borgere i dårligere forfatning, som over tid vil blive mere plejekrævende, dette er hverken i borgerens eller kommunens interesse.

Vi bifalder selvfølgelig, at flere af de planlagte besparelser er blevet taget af bordet bl.a. i dagplejen, i daginstitutioner, klippekortordningen m.fl. men kommunens mål om en ”robust” økonomi, må ikke være på bekostning af serviceniveauet.

 

Kontakt FOA Randers:

Afdelingsformand Lene Hartmann, tlf. 2044 4407
Afdelingsnæstformand Nana Højlund Corfitz, tlf. 2044 4401