Gina Petri Pedersen
Jeg ved, det er en retssag, som mange handicaphjælpere har ventet på - blot ærgerligt, det skulle gå ud over mig, erkender Gina.
Foto: Inge-Marie Krøier

Ligebehandlingssag: Opsagt i telefonen efter abort

Gina er gået meget igennem og endnu ved hun ikke, om hun får landsrettens ord for, at hun er blevet direkte eller indirekte forskelsbehandlet.

Byrettens afgørelse faldt ud til Ginas fordel, men arbejdsgiver har anket sagen til landsretten og den skal desværre først for retten i august 2024. Derfor kender vi ikke udfaldet af sagen.

I fem år var Gina handicaphjælper for en velfungerende handicappet kvinde med cerebral parese. Det var Ginas klare fornemmelse, at forholdet mellem hende og kvinden var særdeles godt. De tilbragte endda nytårsaften sammen – blot få måneder inden opsigelsen. Billedet af det gode forhold ændrer sig brat, da Gina uden varsel får den besked, at hun er opsagt og ikke længere skal arbejde for kvinden.

 

Gina går rettens vej, fordi hun ønsker at sætte fokus på handicaphjælpernes manglende rettigheder. Det faktum, at hun fra den ene time til den anden mister jobbet, rammer hende hårdt. Heldigvis er hun godt på vej videre og læser til social- og sundhedsassistent.

 

Fra abort til afskedigelse

Det hele udspiller sig i 2021 - Gina bliver gravid med sit andet barn, og under graviditeten får Gina det meget dårligt. Hun må sygemelde sig og desværre ender det med, hun må abortere. I den forbindelse taler hun med arbejdsgiveren, som siger, at hun skal give sig god tid til at komme sig.

 

Efter knap et par måneders sygemelding, siger hun til arbejdsgiver, hun kan vende tilbage 24. april. Hun når aldrig at vende tilbage, da hendes chef afskediger hende over telefonen den 20. april kl. 13:20, mens hun står i Zoo. Han fortæller, at han har en trist meddelelse fra ”Ginas” borger. Hun er gået ned med stress på grund af Gina - tilmed har hun fået udfærdiget en lægeerklæring.

I det øjeblik Gina modtager den besked, er hendes første tanke, at det ikke handler om borgeren, men om den to-måneders sygemelding hun selv har haft på grund af graviditet og abort. Chefen fortæller, at der er flere detaljer i lægeerklæringen, men de er underlagt tavshedspligt. 

 

Det er ikke første gang, Gina har været sygemeldt i virksomheden. Under første graviditet havde hun en længere sygemelding fra uge 5 til endt barsel.

 

Var afskedigelse planlagt inden endt sygemelding?
Fakta er, at Ginas chef modtog sygemeldingen fra borgeren den 8. april og af den grund må han afskedige Gina, da den handicappede ikke ønsker at fortsætte samarbejdet. Det er derfor en nærliggende tanke, at det er besluttet, at hun skulle afskediges allerede under Ginas graviditet.

 

Borger har efterfølgende megen kritik af Gina – fx højt sygefravær. Tilmed får hun en kollega til at skrive et brev om samarbejdsproblemer. Problemer hun aldrig tidligere var blevet konfronteret med. Hun bliver beskyldt for at være årsag til, at borgeren ikke længere kan gå i skole. ”Jeg undrer mig over de mange beskyldninger, hvis jeg virkelig var så frygtelig, hvorfor holdt vi så nytårsaften sammen? ” spørger hun forbløffet.

Endelig får hun aldrig papir på opsigelsen og bliver spist af med blot to måneders løn.

 

Gina i flight-mode

Efter opsigelsen bliver Ginas liv sat på standby. Tanker om aborten og om datteren Alma, der skulle være storesøster parkeres. ”Pludselig landede jeg i et kaos og uden job. Jeg havde det forfærdeligt og samtidig går jeg fra kæresten - det hele gør bare vanvittigt ondt,” fortæller Gina.

Det hele handler om alt det praktiske og heldigvis tager FOA Nordjylland over på sagsbehandlingen og kontakten til arbejdsgiver. ”Hvor var det godt, jeg havde FOA. De har været en god støtte undervejs. Har givet mig overblik og fulgt mig hele vejen,” siger Gina tilfreds.

 

Sagsbehandler Yvonne Johnsen Nielsen har blik for ligebehandlingssager og hun har ført flere medlemmer i retten og langt flere har ført til forlig, før de har nået retten. Derfor kan vi kun understrege, det er vigtigt at være medlem i en overenskomstbærende fagforening. ”Jeg har erfaring med den type opsigelser – vi gør alt for, at medlemmerne får den bedste hjælp og støtte. Vores job er at opdage de fejl, arbejdsgiver begår. I FOA Nordjylland kan medlemmerne føle sig trygge,” understreger Yvonne.

 

Inden første retssag gennemgår FOA hændelsesforløbet og vurderer, at der er udøvet direkte eller indirekte forskelsbehandling af Gina. Byretten giver Gina ret, men firmaet har anket sagen, idet de mener, det er afgørende, at sygeperioden var meddelt afsluttet den 19. april 2021 og derved var Gina raskmeldt.

 

”Første dom blev afgjort klokkeklart til Ginas fordel. Derfor håber vi i FOA Nordjylland, at det bliver en gentagelse af første retssag, når parterne mødes i retten i august 2024” siger Peter Ottosen, sektorformand og ansvarlig for de privatansatte i FOA Nordjyllands område.

 

Handicaphjælpere - tænk jer om

Set i bakspejlet synes hun, det er tankevækkende, hvordan handicaphjælpere kan blive behandlet. ” Tænk jer om, før I bliver handicaphjælpere. Jeg mener, flere handicappede udnytter, at vi ikke har en overenskomst. På den måde bliver vi misbrugt og kan miste arbejdet så let som ingenting, udtaler Gina.

 

”Jeg følte, at de trådte på en, som lå ned i forvejen. Jeg havde netop aborteret og den eneste, der kunne passe på mig, det var mig,” siger hun eftertænksomst. Det var der, hun besluttede, at de ikke skulle slippe uden sag, hvis der var en chance for, at hun og FOA kunne for ret i påstanden om diskrimination. Hun medgiver, at første retssag var utrolig hård at komme igennem, men hun kæmper ikke kun for sig selv, men også for andre handicaphjælpere. ”Jeg ved, det er en retssag, som mange handicaphjælpere har ventet på - blot ærgerligt, det skulle gå ud over mig,” erkender Gina.

 

En af Ginas tidligere kolleger, deltog i retten i København sammen FOAs repræsentanter. Hun fortæller, at det har været guld værd med support – både fra kollegaen og fra FOA.

 

Byretten gav ikke firmaet medhold i deres påstande - nu håber Gina på en gentagelse i landsretten.

 

På vej videre

Lige nu læser Gina til social- og sundhedsassistent – et fag hun altid har fundet utrolig spændende. Hun er glad for uddannelsen og glæder sig til at få papir på det, hun kan. Uddannelsesforløbet har været hårdt og Gina har ikke haft tid til andet end at læse, være mor og holde styr på hus og have.

Lige nu er hun i praktik på Sødisbakke – et socialcenter i Mariager. Hun fortæller, at hun er i en megaspændende praktik. Hun arbejder med nogle søde, men også spændende borgere. På Sødisbakke er der personer med betydelig og varigt nedsat fysik og psykisk funktionsevne, men Gina føler, at hun gør en forskel på jobbet. Det står i skarp kontrast til den utaknemlighed, hun mødte i jobbet som handicaphjælper. Lige nu undrer det hende, at hun blev så længe.