Regionsmestrene i SOSU - Kevin Olsen og Cecilie Christensen har styr på helhedsplejen, er empatiske og favner det hele menneske før sygdom og diagnoser.
Regionsmestrene i SOSU - Mike Olsen og Cecilie Christensen har styr på helhedsplejen, er empatiske og favner det hele menneske før sygdom og diagnoser.
Foto: Inge-Marie Krøier

Skills: Dygtige nordjyske elever regionsmestre i SOSU

Social- og sundhedsassistenteleverne Cecilie Christensen på 19 og Mike Olsen på 23 har netop vundet de regionale mesterskaber i Skills. De går på SOSU Nord og skal nu repræsentere Nordjylland til DM i Skills. FOA Nordjylland ønsker dem et stort tillykke med titlen og held og lykke med de faglige udfordringer som kommer.

Udover elever fra SOSU Nord konkurrerede de dygtigste social- og sundheds-assistentelever fra SOSU Randers og SOSU Skive-Thisted-Viborg.

Virkelighedstro konkurrencer
Til alle konkurrencer dyster eleverne i hold af to og deltager i virkelighedstro scenarier som afspejler hverdagen i faget. I år var opgaven knyttet til pleje og behandling af en KOL-patient, og en nyopereret stomipatient på en kommunal aflastningsenhed. Netop det naturtro setup giver en enestående mulighed for at vise faget og fagligheden frem. ”SOSU Skills er virkelig en øjenåbner for mange, der overvejer en uddannelse indenfor sundhedsområdet”, siger direktør Lene Kvist, SOSU Nord.

Skills er med til at nedbryde tabuer
Da Cecilie gik på SOSU grundforløb var hun netop tilskuer til Skills i Fredericia og det bekræftede hende i, at hun var landet i det helt rigtige fag. Nu er det Cecilie og Mike som er med til at profilere uddannelsen og vise andre unge hvad faget indeholder. ”For mig er Skills med til at nedbryde tabuer om faget. Har man mod på at prøve sig selv af, så skal man klart melde sig til optagelsesprøverne. Vi vandt fordi vi brugte hinanden på den gode måde, og så har vi lært at være klar med paratviden foran publikum. Det har været en exceptionel fed oplevelse,” understreger Mike. 

Presset personligt og fagligt
Cecilie fortæller, at træning med publikum har været en overvindelse, men samtidig har det også udviklet hende og Mike. ”Vi er blevet presset på det personlige og på det faglige, og jeg har især lært at takle min nervøsitet,” siger Cecilie som er genert anlagt. Det de nordjyske mestre skal arbejde videre med er at hæve det faglige niveau og forberede sig på, at de til DM skal dyste over flere dage og løse flere cases.

Konkurrence synliggør fagligheden
Begge understreger de, at opbakning fra de øvrige studerende, arbejdsgiver og familie har været vigtig. De fortæller, at det nogle gange kan være svært for andre at sætte sig ind i hvad det indebærer at træne til Skills. Heldigvis var regionsmesterskaberne med til at synliggøre, hvor stor faglighed der kræver. Cecilie og Mike har stor ros til deres trænere Helle Thrysøe Birkkjær og Vibeke Gørlitz. ”De har i den grad været nærværende og givet meget af sig selv. Deres faglige sparring har givet os et fagligt løft, og på den måde er vi muligvis et skridt foran de øvrige,” siger Mike med et smil.

Mike og Cecilie ved at mere træning venter forude, og at det er vigtigt, at de får forventningsafstemt i forhold til det arbejde der venter dem. Lige nu er de begge midt i et skoleforløb, men har bl.a. erfaring fra deres praktikpladser - Cecilie i Aalborg Kommune og Mike i Region Nordjylland.

Superteam der favner det hele menneske
Lotte Randeris Schulz beskriver Cecilie og Mike som meget målrettede og fagligt dygtige, og særligt når man tænker på, at de startede som elever i henholdsvis marts og april i år. På kort tid har de fået styr på faget - hvad kan det ikke blive til med endnu mere træning.

Cecilie og Mike har allerede styr på helhedsplejen, er empatiske og favner det hele menneske før sygdom og diagnoser. De er i stand til at holde fokus selvom de bliver forstyrret. Nordjyder er bare er bedst til mennesker. Eleverne gjorde det virkelig godt, og er fremragende repræsentanter for deres fag,” udtaler lærings- og udviklingskonsulent Lotte Randeris Schulz, der er koordinator for Skills-arbejdet på SOSU Nord, og fortsætter: ”Jeg glæder mig til det videre arbejde, og ikke mindst at se eleverne dyste til danmarksmesterskabet”.

Vigtige rollemodeller for faget
I FOA Nordjylland støtter vi op om det gode håndværk som Skills er et billede på. Det gælder ikke kun de traditionelle håndværksfag, men i høj grad pleje- og omsorgsfag, og her bliver der fuldt fortjent sat spot på den høje kvalitet som social- og sundhedsassistenterne står for. At vise faget frem er en anerkendelse af faget og den faglige stolthed kan vise andre hvor langt man kan komme, hvis man er modig og udfordrer sig selv. ”Alle FOAs fag har brug for rollemodeller og det gælder også social- og sundhedsassistenterne. Jeg har set nogle meget talentfulde unge som har sat fokus på fagligheden og i den grad vist hvor fagligt kompetente de dygtigste social- og sundhedsassistentelever er. Det har været en fornøjelse at se deres engagement. De er vigtige rollemodeller for netop deres fag,” udtaler sektoransvarlig Jesper Hermansen.