Mobning af kvinder øger risikoen for førtidspension

12 pct. af de kvindelige medarbejdere i ældreplejen har oplevet mobning inden for det seneste år. Der er stor mangel på plejepersonalet, og mobningen kan betyde, at bl.a. SOSU’er ender med at stå uden for arbejdsmarkedet.

Det danske velfærdssystem har akut brug for kvalificeret plejepersonale. Derfor kan det potentielt være problematisk, at 12 pct. af kvindelige medarbejdere i ældreplejen har oplevet mobning inden for det seneste år.

Ny forskning fra NFA viser nemlig, at kvindelige medarbejdere i ældreplejen, der har oplevet mobning på arbejdspladsen, har ca. 1,5 gange forøget risiko for fx førtidspension og flexjob sammenlignet med øvrige kvindelige medarbejdere i ældreplejen.

Mobning er farligt, fordi det kan påvirke ens selvbillede negativt og på den måde rokke ved de helt fundamentale ting som selvværd, troen på egne evner og kompetencer. Derfor er det afgørende at sikre, at medarbejderne på landets plejehjem har et godt arbejdsmiljø, og her kan indsatser over for mobning gøre en stor forskel.

Intern mobning har større konsekvenser end ekstern
Undersøgelsen viser, at det især er kolleger, ledere og underordnede, der står bag mobningen i ældreplejen.

Når mobningen finder sted internt, ser det ud til at have større konsekvenser for medarbejderne. Det kan skyldes, at der opleves en langt større intention om at såre, når det er nogen fra arbejdspladsen, der står bag. Kollegaer kender hinanden, så derfor kan det ramme hårdere end, hvis man fx oplever af blive mobbet af en dement borger. Samtidig kan det være sværere at bearbejde, fordi det kan føles ensomt og sårbart, og man måske ikke kan finde social støtte ved kollegaerne.

Det Nationale Forskningscenters hjemmeside kan du læse mere om undersøgelsen, og hvordan du kan være med til at forebygge mobning på din arbejdsplads.