Læserbrev: Social- og sundhedsfagene skal gøres attraktive

Hverken arbejdsvilkårene eller lønnen på ældreområdet i Herning kommune er noget at råbe hurra for. Set i det lys, er det begrænset, hvor overrasket vi er over at læse det notat som Anne Ramsgaard og Gitte Rasmussen har skrevet.

Onsdag den 31. maj 2023 blev nedenstående debatindlæg bragt i Herning Folkeblad:

Af
FTR Kirsten Nørrelykke
Charlotte Mathiasen, Sektorformand FOA Midt- og Vestjylland
Susanne Andersen, Afdelingsformand FOA Midt- og Vestjylland 

 

Social og sundhedspersonalet skifter job, som vi andre skifter underbukser. Det var sådan cirka budskabet i TV Midtvests indslag tirsdag 23. maj Kigger man på det arbejdsliv, Herning kommune lige nu tilbyder medarbejderne på Sundheds og Ældre, bør det ikke overraske nogen, at så mange har lyst til at søge nyt job eller skifte branche. Lønnen kan meget vel spille en rolle i personaleomsætningen. Men det er ikke altid lønnen der gør det, det kan også være på grund manglende anerkendelse. 

Og det er helt rigtigt, at den store personaleudskiftning og for få faglærte på arbejde er noget skidt for både de ældre og medarbejderne når vi ved, at relation mellem borger og medarbejder er så vigtig en faktor for at den gode pleje og omsorg skal lykkedes. Men som det nu, er tiden ikke til relations dannelse, der skal prioriteres i opgaverne og det kan være nødvendigt at gå på kompromis med fagligheden. 

Vi er også nødt til at se på rekruttering og uddannelsesvilkår af social og sundheds elever, da de er fødekæden i social og sundhedsfagene, og her er vi særlig bekymret for, om Herning kommune kan fastholde Toptunet uddannelsesmiljø med de arbejdsvilkår der er på plejecentrene. 

Vi har i FOA gang på gang advaret mod at negligere social- og sundhedspersonalets løn og arbejdsvilkår og derfor er vi også undrende over de tiltag der er kommet i forbindelse med balanceplanen. Hold fast det er er svært at forstå, at Herning kommune i en tid hvor hele ældreområdet skriger på faglært arbejdskraft pålægger medarbejderne på plejecentrene at afspadsere lørdagstillæg og søgnehelligdagstillæg for det betyder, at de ansatte skal have mere fri og samtidig gå ned i løn. 

Men måske skulle man kigge lidt på, hvordan vi kan fastholde medarbejderne. Formand for Social- og Sundhedsudvalget i Herning Kommune Joan Hansen (V) nævner i indslaget fra TV Midtvest, at der skal ansættes flere ledere! Det er ikke for at underkende vigtigheden af en nærværende ledelse, men flere ledere løsere simpelthen ikke de udfordringer vi står med og helt ærligt hvor skal pengene komme fra når budgettet fortsat er det samme. 

Vil I gøre arbejdsvilkårene endnu ringere for medarbejderne der er tættest på borgerne? 

For at vende tilbage til, hvor vi startede, så graver kommunen sin egen grav, når den nedprioriterer plejeområdet, for som Gitte Rasmussen og Anne Ramsgaard skriver i deres notat, så vil det medføre store økonomiske udfordringer.

Den 24. maj var der møde i social- og sundhedsudvalget. Vi havde håbet, at udvalget havde grebet bolden og taget ansvar men desværre er det ikke det vi ser.
De to chefers notat er svært at tolke som andet end et decideret nødråb, og nu har de så fået til opgave at se, om de kan afbøde nogle af de i notatet mange oplistede negative konsekvenser, uden at det dog må koste en krone. Derudover skal der udarbejdes forslag til kompenserende besparelse i forbindelse med elevoptaget. 

Kære politikker – tag ansvar. Medarbejderne er kommunens vigtigste ressource så det må være en ommer.