Ytringsfrihed skal være reel

En åbenhedsaftale mellem FOA og Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune skal sikre de ansattes ytringsfrihed, og det er vigtigt, at aftalen får reel betydning, understreger FOA Århus formand Mette Fuglsig Schjødt.

Der er tilfredshed med, at Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune og FOA har indgået en åbenhedsaftale, som skal sikre de ansattes ytringsfrihed:

-  Det er selvfølgelig fint. Jeg håber, at aftalen vil få betydning i praksis, og det kræver mindst to ting, vurderer FOA Århus formand Mette Fuglsig Schjødt.

For det første, at Sundhed og Omsorgs øverste administrative og politiske ledelse tager ansvaret for, at medarbejderne frit kan kommunikere med berørte borgere, pårørende, kollegaer, forskellige ledelsesniveauer og offentligheden.

- Så den øverste ledelse skal gribe ind, hvis en lokal leder opfatter en medarbejders kritik som illoyalitet og straffer den. Og den øverste ledelse bør selvfølgelig også handle, hvis en mellemleder ikke vil tolerere en lokal leders kritik, siger Mette Fuglsig Schjødt og forklarer, at ansatte i ældreplejen også fremover vil være forsigtige med at ytre sig, hvis de oplever, at ytringsfriheden bliver knægtet, uden at Sundhed og Omsorgs øverste ledelse stopper det.

For det andet kan passivitet hos ledelsen true åbenhedsaftalen.

-  Hvis medarbejderne ofte oplever, at de påpeger fejl og mangler, og intet sker, så bliver de desillusionerede og gider til sidst ikke mere – for hvad skal det så nytte? spørger Mette Fuglsig Schjødt.

Hun mener altså, at der hviler et stort ansvar på ledelsen.

- Som fagforening vil vi selvfølgelig gøre hvad vi kan, men det er et ledelsesansvar at sikre, at Sundhed og Omsorgs drift sker med den åbenhed og lydhørhed, som den øverste ledelse har skrevet under på, at den ønsker, siger Mette Fuglsig Schjødt.

Se åbenhedsaftalen her