Debatindlæg
Vores arbejdsmarked skal kunne rumme kvinder i overgangsalderen
Hedeture, søvnbesvær og andre gener påvirker mange kvinder i overgangsalderen. Men frem for at gøre det til den enkelte kvindes problem, bør overgangsalder være noget, vi tager hensyn til på arbejdspladserne
Af: Maria Klingsholm og Pia Heidi Nielsen, fagpolitiske ordførere
Tabuet omkring kvinders overgangsalder er over de senere år forvitret en del. Tv-serier som Borgen og And Just Like That har vist os stærke hovedpersoner midt i klimakteriet. Kendte kvinder, som Line Baun Danielsen, Renée Toft Simonsen og Alberte Winding har delt deres personlige erfaringer med overgangsalderen i temaudsendelser og bøger. Fortællingen forandrer sig, og kvinder, som rammer overgangsalderen, går ikke længere ind i en livsfase, hvor de bliver grå og kedelige og i værste fald usynlige for resten af samfundet. Og godt for det.
Det, som imidlertid er svært at få øje på, er hjælpen til de kvinder, som er påvirkede af overgangsalderen, og hvad vi kan gøre på arbejdspladserne. Det er på høje tid at ændre på det, og Kvindernes Internationale Kampdag er en god anledning til at pege på problemet.
At der er brug for støtte og hensyn til kvinder i overgangsalderen,
viser en undersøgelse, som FOA har gennemført blandt sine medlemmer. Af den fremgår, at over halvdelen af kvinderne i overgangsalderen lider af symptomer som hedeture, søvnbesvær og muskelsmerter, som påvirker dem på deres arbejde. 14 procent – altså cirka hver syvende – har endda været sygemeldt på grund af gener fra overgangsalderen. Alligevel er det kun en procent, der har oplevet, at deres arbejdspladser har tiltag til at mindske konsekvenserne af deres gener.
Overgangsalderen forsvinder ikke af at vende den anden kind til
Langt størstedelen taler fint med kollegerne om deres overgangsalder. Men kun et fåtal taler med deres leder om den. Måske er der en berøringsangst, man vil helst ikke være til besvær – eller sætte negativt fokus på en selv og dermed ens markedsværdi.
Siden vi kvinder trådte ind på arbejdsmarkedet, har vi kæmpet hårdt imod den ulighed mellem kønnene, som blandt andet skyldtes den ulige fordelte barsel. Med den øremærkede forældreorlov går det den rigtige vej. Nu hvor vi har nået den milepæl, er det så ikke risikabelt at pege på en ny udfordring med overgangsalderen, vil nogen måske spørge.
Sagen er bare, at generne ved overgangsalderen ikke går væk af, at vi lukker øjnene for de kvinder, som den påvirker. I stedet skal vi se det som et enormt potentiale, at vi kan indrette os klogere og tage hensyn.
Det vil ikke kun komme den enkelte kvinde til gavn.
Ifølge Berlingske går vi hvert år glip af 10.200 årsværk på grund af gener fra kvinders overgangsalder. Ikke mindst i en tid, hvor vi har problemer med at skaffe arbejdskraft nok, har vi alle en interesse i at tage hånd om de kvinder.
I Storbritannien har de erkendt, at det kan svare sig at gøre en indsats på området. Her bliver det
snart lovpligtigt for større virksomheder at støtte deres medarbejdere i overgangsalderen.
Kvælende kunststofdragter og varme gryder
Herhjemme bør vi indarbejde et hensyn til overgangsalderen i vores arbejdsmiljøindsatser lokalt på de enkelte arbejdspladser. Det er ikke raketvidenskab.
En af de ting, mange FOA-medlemmer nævner, er, at deres uniformer skal laves i et andet materiale. Der er ingen grund til, at ældreplejens ansatte skal cykle fra borger til borger med kroppene pakket ind i kvælende kunststofdragter, når de kan udføre nøjagtigt det samme arbejde iført åndbart bomuld.
Hvis vi taler om en kantineansat, kan vi tage det hensyn, at hun den dag, hun er ramt af hedeture, ikke skal stå ved de varme gryder, men i stedet kan være den, der håndterer maden til det kolde bord.
Symptomerne kan også bestå i humørsvingninger, mental udmattelse eller koncentrationsbesvær. Måske er løsningen da mere fleksibilitet, flere pauser eller en omlægning af arbejdsopgaverne.
Det afgørende er, at vi får øjnene op for de mange muligheder, vi har, for at hjælpe. Overgangsalderen er en naturlig livsfase for kvinden. Derfor skal den også tænkes ind som en naturlig del af vores arbejdsmiljøindsats. Og som en del af vores ligestillingsindsats. God kvindekampdag!
Bragt i Information, den 8. marts 2025