Debatindlæg
Kan vi ikke gøre det bedre med rengøringen hos ældre?
Ældrereformen skal sikre ældre en værdig hverdag. En del af værdigheden er, at ældres hjem ikke er uhumsk, men ordentligt gjort rent. Det bør man holde sig for øje blandt kommunalpolitikerne, fastslår fagpolitisk ordfører fra FOA.
Af: Pia Heidi Nielsen, fagpolitisk ordfører, FOA
Kommunerne sørger i gennemsnit for rengøring til ældre i hjemmeplejen hver 17. dag. Det viser en kortlægning foretaget af Seniormonitor af alle kommuners kvalitetsstandarder.
Der er store forskelle på rengøringsfrekvensen blandt kommuner. Gentofte tilbyder som udgangspunkt hjælp hver eller hver anden uge, mens Langeland og Vordingborg kun tilbyder rengøring hver fjerde ugen. Kan vi virkelig ikke gøre det bedre? For nu næsten, at citere en tidligere dansk statsminister.
Vores vision for fremtidens ældrepleje er, at vi dropper den topstyrede visitation.
Når der er så tydelige forskelle på rengøringsstandarden fra kommune til kommune, så er det et tydeligt bevis på, at nutidens visitationsregime er styret af kommunernes økonomi snarere end de ældres virkelighed. Og en påmindelse om, at i en fremtid hvor ældreplejen er præget af små selvstyrende tværfaglige teams, så er økonomien stadig vigtig. Uden tilstrækkelige ressourcer nytter gode viljer og bedre strukturer ikke noget.
Det er stadig virkeligheden efter den nye ældrelov træder i kraft den 1. juli. Man bør se god rengøring som et element i god pleje og omsorg. Det er en del af helhedsplejen, som den nye ældrelov skal levere.
Helhedspleje handler også om rengøring
Helhedspleje betyder, at hjælpen og plejen til den ældre skal tilbydes som et sammenhængende pleje- og omsorgsforløb, der kan tilpasses efter borgerens aktuelle behov. Det skal ske i dialog mellem medarbejderen, den ældre og de pårørende.
De forskellige pleje- og omsorgsforløb kommunerne fremover skal tilbyde, i stedet for de rigide, detaljefikserede pakker, der pinder hvert eneste enkelte minut ud, som den ældre i dag visiteres til, så skal helhedsplejen som navnet antyder tage udgangspunkt i hele mennesket. Og det indebærer et ordentligt rengøringsniveau.
Et højt hygiejne- og rengøringsniveau i hjemmet handler ikke kun om, at der ser pænt og ryddeligt ud. Det er afgørende for at undgå sygdomsinfektioner og gør en uvurderlig forskel for den ældre borgers helbred og i det store billede for samfundets økonomi.
God rengøring kan nemlig forebygge sygdom forårsaget af uhumske forhold og sygdomsfremkaldende bakterier og mikroorganismer. Men mere end det, så handler god rengøring grundlæggende om den ældres værdighed.
En god rengøringsstandard styrker det sociale element i den ældres tilværelse. Man har ikke lyst til at få besøg af familie og venner i et hjem, man ikke synes er rigtig rent, og som man måske skammer sig over.
For nu selv at svare på det spørgsmål jeg stillede ovenfor. Jo, det kan vi gøre bedre. Og de kommuner, der halter bagud, bør nok kigge på, om de afsætter de nødvendige ressourcer til ældreområdet. Ellers kan det jo også være, at der kommer nogen og prikker til dem. Der er jo også kommunalvalg lige om lidt.
Bragt i Seniormonitor, den 20. marts 2025