FOA: Ekspertudvalg redder ikke arbejdsmiljøet

Beskæftigelsesministeren skyder ved siden af, når han vil nedsætte et ekspertudvalg for at finde ud af, hvorfor det går den forkerte vej med arbejdsmiljøet. Det er ikke et ekspertudvalg, der er brug for, hvis arbejdsmiljøet skal forbedres. Det handler om flere hænder, mener FOA.

Det går den forkerte vej med arbejdsmiljøet på de danske arbejdspladser. Siden 2012 er det psykiske arbejdsmiljø blevet 17 procent værre, mens det fysiske er blevet 15 procent værre.

Det viser helt nye tal fra NFA. Beskæftigelsesministeren vil derfor nedsætte et ekspertudvalg. Men han skyder helt ved siden af, mener forbundssekretær Jens Nielsen, der er ansvarlig for FOAs arbejdsmiljøarbejde:

”Enhver, der har sat sine ben på et plejehjem, en daginstitution eller på et hospital ved, hvorfor arbejdsmiljøet er blevet forværret. Det er ikke raketvidenskab. Det handler om, at der er for få medarbejdere til at løse for mange opgaver.”

”Der er simpelthen ingen sammenhæng mellem de krav, vi mødes af på arbejdspladserne og de ressourcer, der er til rådighed. Det giver stress og dårlig samvittighed, som påvirker det psykiske arbejdsmiljø negativt. Og det medfører, at man skal løbe for hurtigt og ikke har tid til at bruge hjælpemidler til fx tunge forflytninger af patienter, hvilket påvirker det fysiske arbejdsmiljø negativt,” siger Jens Nielsen.

I løbet af de sidste syv år er ansatte i regioner og kommuner reduceret med mere end 30.000. Men der er ikke blevet færre opgaver. Og det kan måles på arbejdsmiljøet, mener FOA.

”Det siger sig selv, at man ikke kan skære voldsomt ned på ressourcerne og samtidig forbedre arbejdsmiljøet. Krav og ressourcer skal følges ad, hvis vi vil skaffe et bedre arbejdsmiljø. Det behøver vi ikke et ekspertudvalg for at kunne konkludere,” siger Jens Nielsen.

Kontakt

Forbundssekretær Jens Nielsen, telefon: 31 40 01 39

Hent billede i høj opløsning