Pressemeddelelse

FOA savner job og fokus i regeringens planer

FOA ærgrer sig over, at A-kasserne er skrevet ud af den nye beskæftigelsesreform og savner job i vækstplanerne. Næstformand Mona Striib frygter, at kommunerne fremover må eksportere ledige eller skrue ned for velfærden.

Regeringen vil med en reform af beskæftigelsessystemet og en ny vækstplan sikre en mere effektiv indsats over for de ledige og samtidig skabe vækst.

Det er en grundidé, som FOA bakker op om. Alligevel modtager næstformanden i FOA, Mona Striib, regeringens planer med en vis portion skepsis.

Særligt ærgerligt er det, at a-kasserne ikke overtager de første seks måneder af ledighedsperioden, som regeringen havde lagt op til.

”Det er en rigtig dårlig nyhed for de ledige. A-kasserne har et branchekendskab, der er afgørende for at spotte jobåbninger og de nye uddannelsesmuligheder, som beskæftigelsesreformen faktisk vil give ledige,” siger Mona Striib.

Rammeaftalen mellem regeringen og Venstre giver ingen detaljeret beskrivelse af den nye beskæftigelsesreform, der nu skal forhandles på plads. Det står klart, at man beholder den nuværende organisatoriske struktur på beskæftigelsesområdet.

Det vil sige, at jobcentrene fastholder myndighedsansvaret for den aktive indsats, og A-kasserne fortsat afholder den indledende CV-samtale samt løbende rådighedsvurdering.

Det bliver jobcentrene, der skal foretage den såkaldte profilafklaring af de ledige. Den vil have afgørende betydning for deres muligheder.

”Det er en skræmmende tanke, hvis man ender med et at lave et profileringssystem, der ikke er opdelt i brancher,” siger Mona Striib.

I forhold til de videre forhandlinger om beskæftigelsesreformen opfordrer hun politikerne til at beholde jobrotationsordningen.

”Det er et af de rigtige gode redskaber, fordi det på samme tid får ledige ind på arbejdsmarkedet og giver medarbejderne på arbejdspladserne mulighed for et kompetenceløft,” siger Mona Striib.

Regeringens vækstplaner fokuserer i høj grad på at give erhvervslivets økonomiske lettelser af miljøafgifterne. Men det er usikkert, hvad det egentlig vil give af nye job, mener næstformanden.

”Det er tilsyneladende regeringens holdning, at der slet ikke skal satses på direkte vækst i den offentlige sektor. Det er helt forkert. Derudover mener jeg ikke, at regeringens planer adresserer et af de vigtigste problemer i forhold til væksten, nemlig at skabe nye arbejdspladser,” siger Mona Striib.

Vækstplanens manglende fokus på den offentlige sektor skal ses i sammenhæng med, at man nu omlægger kommunernes betaling fra staten på beskæftigelsesområdet, lyder det.

”Når kommunernes refusion gradvist aftrappes, og der ikke et nogen oplagt mulighed for vækst, så er der kun to håndtag at dreje på: Enten kan kommunerne begynde at eksportere de ledige, eller også må de spare på velfærden,” siger Mona Striib og tilføjer:

”Den nye refusionsmodel vil heller ikke gøre det attraktivt for kommunerne at tilbyde længerevarende uddannelsestilbud til de ledige. Så vi risikerer, at selv de gode takter i reformen om mere uddannelse til ufaglærte reelt ikke bliver til noget”.