Pressemeddelelse

Efter kæmpebrøler: Skal lønmodtagere betale for statens fejl?

Det må ikke være de arbejdsskade-ramte, der indirekte får regningen for Arbejdsskadestyrelsens forkerte afgørelser, siger forbundsformand Dennis Kristensen.

Det er positivt, at beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) vil rydde op i Arbejdsskadestyrelsen fejlbehæftede sagsbehandling. Det er der i den grad behov for, siger forbundsformand Dennis Kristensen fra FOA.

Men når staten fejler, er det hverken ret eller rimeligt, hvis de berørte lønmodtagere skal betale for vurdering og eventuel genoptagelse af deres sag via fagforeningskontingentet eller honorar til en advokat, lyder det.

”Det ville være en skandale af rang, hvis regningen indirekte blev tørret af på de arbejdsskade-ramte. Vi har en situation, hvor statens egen advokat vurderer, at næsten halvdelen af afgørelserne i en tilfældigt udvalgt stikprøve ikke ville holde i retten,” siger Dennis Kristensen.

En kultur af fejl

Kammeradvokatens undersøgelse har nu fastslået, hvad FOA har råbt op om: Der er en kultur af fejl og sjusk i Arbejdsskadestyrelsen.

Det bekymrer FOA, at undersøgelsen kun ser på omkring 10 procent af Arbejdsskadestyrelsens samlede sagsområder. Dennis Kristensen opfordrer Mette Frederiksen til at foranledige en undersøgelse af styrelsens øvrige virksomhed.

Arbejdsskadestyrelsen træffer årligt omkring 100.000 afgørelser inden for alle sagsområder.

Potentielt er der således tale om tusindevis af sager, der skal gå om, hvis fejlprocenterne på andre områder er i nærheden af det udsnit, kammeradvokaten har undersøgt.

”Når arbejdsskadestyrelsen har vurderet og eventuelt genbehandlet sagerne, så kommer den ekstra indsats fra fagforbund og advokater naturligvis på banen i forhold til vejledning og eventuel rejsning af ankesager eller anlæggelse af sager ved domstolene,” siger Dennis Kristensen.