Foto: Jørgen True

”Heldigt, jeg stadig har min efterløn”

Køkkenansatte Yvonne Herold oplever stadig solidaritet og vilje til at give hinanden et godt arbejdsliv med mening og indhold. Derfor bør alle børn have ret til varieret og sund kost i daginstitutionerne. Det vil gavne børnene og sikre køkkenpersonalets arbejdsvilkår.

Stemmer fra velfærdens frontposter

Hver dag yder FOAs medlemmer en stor indsats for at levere omsorg, tryghed, nærvær og service til borgere landet over. De kender velfærdens virkelige vilkår. Og velfærden er presset, fortæller de. Mød vores medlemmer. Lyt til dem. Og lad os sammen skabe bedre velfærd. Så vi kan få mere menneske og mindre system.

Egentlig synes Yvonne Herold, at velfærden er ok set fra hendes hverdag som køkkenansat i Børnehuset Stavlundvej i Tårnby. Hun er godt tilfreds med, at hun er en del af kerneydelsen, fordi Tårnby Kommunes politikere prioriterer mad til institutionernes vuggestuebørn. Og så alligevel…, for hun ved jo udmærket, at alt ikke er ok.

For tilbuddet om frisktilberedt frokost i hverdagen gælder som udgangspunkt kun kommunens vuggestuebørn, hvorimod de lidt ældre børnehavebørn alene får muligheden, hvis forældrene i den enkelte institution har valgt det til. Et såkaldt ”frit valg”, som Yvonne Herold mener er dårlig for børnenes fællesskab og for køkkenpersonalet, hvis arbejde også kommer til afstemning samtidigt med, at forældrene beslutter sig for en frokostordning eller ej.

Vil vi noget med velfærden, er det oplagt, at alle børn i institutionerne får den samme sunde og friske mad, mener Yvonne Herold. Det vil efter hendes vurdering også sikre ordnede og stabile arbejdsforhold for køkkenpersonalet i daginstitutionerne.

Lige madmuligheder
Fællesmåltidet er ifølge Yvonne Herold vigtig i sig selv, ligesom det bidrager til fællesskabet og læring på institutionerne. Men hun synes også, at det er et godt billede på lighed og velfærd i børnehøjde.

”Jeg synes, at det er en social retfærdighed, at uanset hvem man er, så får man den samme mad og oplevelser,” forklarer Yvonne Herold og fortsætter:

”Det gode ved det fælles sunde måltid er, at børnene madmodnes, fordi de udfordres. De tør noget mere, når den ved siden af også tør smage. Derfor bliver jeg lidt ked af, når vores børnehavebørn ikke får mulighed for at fortsætte med at få den udfordrende og sunde mad med blandt andet fisk, indmad og masser af grøntsager. Jeg har svært ved, at alt det bliver erstattet af en madpakke, der ikke kan konkurrere med friskt tilberedt mad.”  

Stabile arbejdsvilkår
Hvis det stod til Yvonne Herold, ville hun gøre madordningen permanent for alle børn i daginstitutionerne. Det vil både gavne børnene og forbedre køkkenmedarbejdernes arbejdsvilkår, hvor det er mere hovedreglen end undtagelsen, at man er deltidsansat. En permanent frokostordning vil ifølge Yvonne Herold forhåbentlig også sikre forudsigelige arbejdsvilkår.

”Jeg er bekymret over, at vores faggruppe har så dårlige arbejdsforhold, at de reelt også er på valg, når forældre hvert andet år skal beslutte sig for, om børnehavebørnene skal have eller fortsætte en frokostordning, forklarer Yvonne Herold, der synes det er trist at tænke på sine køkkenkolleger, der på den måde skal vælges til deres arbejde.

Ret til tidlig folkepension
Den aktuelle debat om, hvornår man kan gå på folkepension, har Yvonne Herold fulgt som alle andre. Og hun må indrømme, at hun har svært ved at se sig selv og kollegerne arbejde med tunge gryder i et højt tempo i en alder af slut 60’erne og start 70’erne. Ja, faktisk har alle, hun kender, trukket sig senest som 62-årige. Derfor er hun også glad for, at hun stadig har sin efterlønsordning, og at familiens økonomi er til, at hun kan gå ned i tid, hvis arbejdet bliver for hårdt. En valgmulighed, som hun godt ved, at alle ikke har, og derfor synes hun også godt om Socialdemokratiets forslag om en tidlig folkepension til dem, der haft nedslidende jobs.

”På sin vis er det jo urimeligt, at alle ikke har samme muligheder som jeg. Men jeg tænker også, at det burde handle om, at vi alle får et godt meningsfyldt arbejdsliv uden stress og utryghed,” understreger køkkenansat Yvonne Herold.