De nye overenskomster er vedtaget.
58 procent af danskerne mener, at sosu’erne skal have et lønhop.
Foto: Jørgen Stamp

Danskerne: Flere lønkroner til varme hænder

Særligt sosu’er bør få en mærkbar lønstigning, når overenskomsterne fornys i foråret, mener danskerne i ny undersøgelse.

Offentligt ansatte bør få en betragtelig lønstigning. Det har vi råd til som samfund, og den lønstigning skal falde, når der skal forhandles nye overenskomster på det offentlige område. Det mener hver anden dansker i en undersøgelse udført for Ugebrevet A4, som dermed sender et klart budskab til blandt andre innovationsminister Sophie Løhde (V) forud for forhandlingerne, der begynder til januar.

Helt konkret erklærer hver anden dansker sig i undersøgelsen enige i, at ”vi som samfund har råd til at give de offentligt ansatte en mærkbar lønforhøjelse, når forhandlingerne om nye overenskomster for offentligt ansatte begynder i 2018”. Det udsagn er kun hver femte dansker uenig i.

Det er særligt ansatte med varme hænder, som sygeplejersker og sosu’er, der bør blive tilgodeset med et lønløft, mener danskerne. Helt konkret mener 58 procent af danskerne, at sosu’erne skal have et lønhop.

Ifølge professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen, er det bemærkelsesværdigt, at der er så stor vilje, som undersøgelsen viser, til at give de offentligt ansatte en lønstigning.

”Danskerne mener, at de ansatte, der udfører velfærdsopgaverne, ikke bliver belønnet tilstrækkeligt i dag,” siger han til Ugebrevet A4.

FOA-formand Dennis Kristensen tager undersøgelsen resultater som et kærkomment skulderklap forud for forhandlingerne, som viser, at danskerne vælger velfærden.

»Efter nogle trange år, hvor der er skåret gevaldigt i den offentlige velfærd, og der er røget 30.000 job under krisen alene i kommunerne, siger danskerne nu klart, at der er brug for at genopbygge velfærden. Og det gælder både i forhold til service til borgerne og de ansattes muligheder for at levere et godt stykke arbejde til en ordentlig løn,« siger Dennis Kristensen til Ugebrevet A4.

Læs artiklen fra Ugebrevet A4 her