Høringssvar vedr. kommissorium for evaluering af Styrelsen for Patientsikkerheds sundhedsfaglige tilsyn

I FOA vil vi gerne takke for muligheden for at afgive bemærkninger til kommissoriet for evaluering af det sundhedsfaglige tilsyn.

FOA ser positivt på det fremsendte kommissorium. Særligt vil vi fremhæve, at der lægges så meget vægt på læring. Det gælder både læring på de behandlingssteder, som har haft tilsynsbesøg, samt læring på de behandlingssteder, som ikke har modtaget tilsyn. FOA ser det som en væsentlig del af tilsynet, at det er med til at skabe læring, og vi er derfor glade for, at det også er en del af evalueringen.

Bredere syn på lovgivningens effekter
Der står eksplicit i kommissoriet, at evalueringen ikke skal omfatte hensigtsmæssigheden af omlægningen af Styrelsen for Patientsikkerheds tilsyn til et risikobaseret tilsyn. FOA stiller sig undrende over for denne afgrænsning, og vi ser gerne, at der bliver set bredere på lovændringens konsekvenser.

Samspillet mellem forskellige tilsyn
Det er væsentligt, at evalueringen forholder sig til, hvordan det sundhedsfaglige tilsyn spiller sammen med andre tilsyn. Det står heldigvis også i kommissoriet, men FOA opfordrer til, at det bliver udfoldet.

Når man spørger kommunerne, hvad der fylder mest i forhold til tilsyn, er svaret mange steder, at der er for mange tilsyn, og at de forskellige tilsyn ikke taler sammen. Der er både det sundhedsfaglige tilsyn, Ældretilsynet, socialtilsynet, kommunernes eget tilsyn, arbejdstilsynet, brandtilsynet, fødevarekontrol, revision og meget mere.

Evalueringen skal derfor ikke kun forholde sig til fx samspillet med ældretilsynet, men skal også forholde sig bredere til samspillet med andre tilsyn. Det gælder særligt de kommunale tilsyn, fordi der er et meget stort overlap her. Dertil gælder det bl.a. samtænkningen til det sociale tilsyn, brandtilsynet og fødevaretilsynet.

FOA foreslår derfor at følgende tilføjes til kommissoriet (med understreget): ”Om tilsynsindsatsen samtænkes med de andre tilsyn, herunder ældretilsynet, kommunernes eget tilsyn, socialtilsynet, brandtilsynet, arbejdstilsynet, fødevarekontrol mv.”

 

Læs hele FOAs høringssvar vedr. kommissorium for evaluering af Styrelsen for Patientsikkerheds sundhedsfaglige tilsyn