Pernille Parknov
26-årige Pernille Parknov ønsker debat om ældre medarbejderes syn på yngre kollegaer.
Foto: Aage Christensen / Dagbladet Arbejderen

Opråb fra ung: Vis os respekt

Ung sosu-assistent har flere gange følt sig set ned på, fordi hun er ung. ”Men kære kollegaer over hele landet - husk på, at vi skal se på fagligheden og ikke alderen,” opfordrer hun.

”Som 17-årig blev jeg uddannet sosu-hjælper. I mine ni år i faget, har jeg mange gange oplevet, at mine erfarne kolleger så ned på min faglighed på grund af min unge alder.”

Sådan indleder nu 26-årige og netop færdiguddannede sosu-assistent Pernille Parknov debatindlægget ”Har unge en lavere faglighed?”, som hun har sendt til Fagbladet FOA.

”Jeg sidder i FOAs elevbestyrelse, og jeg hører ofte unge med samme oplevelser som mine. Men det er også tabubelagt, for vi tør ofte ikke tage konfrontationen med ældre kollegaer. Man er bange for at blive set ned på, bare fordi man er ung. Derfor er der slet ikke nok fokus på problemet,” siger hun til Fagbladet FOA. 

En oplevelse juleaften
En juleaften for et par år siden møder hun ind som aftenvagt på det plejehjem, hvor hun arbejder. Midt i julekugler og grantræer fortæller dagvagterne, at en beboer er døende.

Pernille Parknov har kort forinden været på kursus i pasning af døende og har en god relation til den pågældende beboer. Hun påtager sig derfor opgaven at passe ham. Da hun møder ham, bliver hun chokeret.

”Han har blodige rifter på den svedige hud og to store øjne, hvor panikken lyser ud af ham. Jeg skynder mig at lægge dynen over ham og kalder på min kollega, så han kan få sin medicin,” fortæller hun.

Ældre kollega uenig
”Da min ældre kollega kommer ind, fortæller jeg hende, at beboeren har mange smerter og skal have noget medicin,” fortsætter hun. Men kollegaen er ikke enig.

”Pjat med dig, det er da ikke så voldsomt - han har ikke så ondt, som du siger,” lyder svaret. Pernille Parknov mener, at hendes unge alder er årsagen.

”Ældre kollegaer kan have svært ved at håndtere, at unge har en mening, men vi skal huske at tage ungdommen seriøst,” siger hun. 

Hvad mener du? Deltag i debatten på FOAs Facebook