skilt
Vuggestuen Lønneberg ligger på Vesterbro i København og har plads til 39 børn. Forældre og personale klager over for meget udskiftning og for få vikarer.
Foto: Jørgen True

Ejer trækker millionbeløb ud af vuggestuer

Privat vuggestue har ikke råd til ekstra personale, lyder det fra medarbejdere og tidligere forældre. Alligevel trækker ejeren overskud ud.

Siden 2005 har det været lovligt at trække et overskud ud af en privat daginstitution, og det kan få store konsekvenser for børnepasningen.

Det viser erfaringen fra Vuggestuen Lønneberg på Vesterbro i København. Ejeren har trukket penge ud af denne vuggestue og en anden, han ejer, over i et holdingselskab, der også omfatter to cafeer.

Derudover har han udbetalt løn til sig selv. Ejeren ønsker ikke at oplyse beløbet til Fagbladet FOA.

Læs også: Ringe arbejdsvilkår i privat vuggestue

Læs også: Politikere: Slut med profit på børn  

Pengene ryger ud
I alt er der over tre år ført 1.626.000 kroner fra de to vuggestuer over i holdingselskabet. Det viser en gennemgang af de to institutioners regnskaber foretaget af statsautoriseret revisor Martin Santino Lo Turco.

Ifølge ham er de penge, der er ført op i holdingselskabet, ikke blevet brugt på institutionens drift.

”Hvis man har overskud i et firma med planer om at bruge pengene der, så ville man normalt lade dem stå. Her er der overført penge fra vuggestuen til holdingselskabet, men intet antyder, at de er ført tilbage igen,” siger han til Fagbladet FOA.

For få voksne  
Fagbladet har talt med en nuværende og flere tidligere medarbejdere, som kan fortælle om kritisable forhold på institutionerne.

En af dem er tidligere pædagogmedhjælper Lise Stokholm, der stoppede i den ene af vuggestuerne for halvandet år siden.

”Der var ikke sat nok midler af til vikarer, og det resulterede i usædvanligt meget sygdom og fravær. På et tidspunkt var der ti opsigelser på syv måneder. Ind i mellem var der kun én voksen til 13 børn, og det var meget stressende,” siger hun til Fagbladet FOA.

Forældre: Det gik ud over børnene
Fagbladet FOA har også været i kontakt med flere forældre, der har taget deres børn ud af institutionen før tid. Forældrene ønsker at være anonyme, da de efter eget udsagn før er blevet overfuset af vuggestuens leder i forbindelse med kritik.

”I det år, mit barn gik der, var der fire forskellige pædagoger og flere måneder uden nogen. I de perioder stod to helt unge pædagogmedhjælpere for ansvaret. De var fantastiske, men ingen af dem var uddannede, og de var under et hårdt pres,” siger en forælder, der har taget sit barn ud i år.

Nej til ekstra personale
På den stue, hvor der var størst personaleudskiftning, gik forældregruppen i december 2013 sammen om nogle krav til ledelsen. Blandt andet krævede de en langsigtet plan for kontinuitet i den pædagogiske kvalitet, at der skal være to pædagoger og en medhjælper på hver stue.

Men det kunne ikke lade sig gøre, og det frustrerede flere forældre:

”Det er ikke os, der skal drive en vuggestue, og det er i orden at udvinde økonomisk gevinst på sin forretning. Men sker det på bekostning af midler, der skal sikre den kvalitet, man forventer til sine børn, så bliver man hurtigt oprevet og utilfreds.” 

Forælder: Glad for vuggestuen
Det er ikke alle forældre, der er utilfredse med Vuggestuen Lønneberg. Lea Korsgaard har tidligere siddet i forældrebestyrelsen og har stadig et barn i vuggestuen. Hendes to øvrige børn har også gået i Lønneberg.

”Ledelsen forklarede, at der var meget personale, der stoppede på grund af en række uheldige begivenheder. Jeg oplevede, at de forsøgte at komme det til livs, og det har ikke påvirket mine børn negativt,” siger hun til Fagbladet FOA.

Fagbladet har været i kontakt med ejeren af vuggestuerne Henrik Buemann flere gange. Han ønsker ikke at kommentere på kritikken.